V Novem mestu spolno napadel žensko, žrtev izpustil zaradi drugih sprehajalcev

Črna kronika 28. Feb 202409:26 3 komentarji
Park portoval
Foto: Mestna občina Noovo mesto

Na sprehajalni poti v Novem mestu je pred desetimi dnevi moški napadel sprehajalko. Sprva jo je porinil na tla, nato pa spolno nadlegoval, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto. Ko je zagledal, da se mu približuje skupina drugih sprehajalcev, je zbežal. Nemudoma je stekla iskalna akcija za osumljenim, ki ga je policija izsledila 21. februarja. Gre za 25-letnega državljana Kosova.

Novomeški policisti so 19. februarja dobili obvestilo, da je dan prej malo po 17. uri na gozdni sprehajalni poti v Novem mestu neznanec napadel sprehajalko. Po naših informacijah naj bi se dogodek zgodil v mestnem gozdu Portoval.

Osumljenec je žrtev porinil na tla in jo spolno nadlegoval. “Ko je opazil, da se približuje skupina drugih sprehajalcev, je žrtev izpustil,” so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Nemudoma so stekle vse aktivnosti, da bi storilca prijeli, v preiskavo pa so bili vključeni tako policisti kot kriminalisti. Ti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja, zbirali obvestila in v okviru kriminalistične preiskave izvajali druge aktivnosti. Na podlagi opisa storilca jim je napadalca uspelo identificirati. Gre za 25-letnega državljana Kosova.

21. februarja so ga policisti izsledili, kriminalisti pa so ga s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja spolno nasilje privedli k preiskovalnemu sodniku. Ta je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Policisti ugotavljajo, ali je bilo žrtev več. Okrepili so prisotnost na sprehajalnih poteh

“Kriminalisti nadaljujejo preiskavo in preverjajo, ali je bilo žrtev 25-letnega napadalca več,” so dejali na PU Novo mesto. Morebitne žrtve ali očividce pozivajo, naj se zglasijo na Policijski postaji Novo mesto ali pokličejo na številko 113 oziroma na anonimni telefon policije 080 1200. Prijavo lahko podajo tudi kriminalistom na policijski upravi, in sicer pisno, osebno, po telefonu ali v elektronski obliki.

“Na policiji se zavedamo, da kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost za žrtve pomenijo enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Odkrivanju storilcev in preprečevanju tovrstnih dejanj zato namenjamo vso pozornost.” Ob tem so na policijski upravi dodali, da v zadnjih letih na območju uprave niso obravnavali spolnih napadov, ki so bili storjeni na podoben način. “V konkretnem primeru nam je z intenzivno in obširno preiskavo storilca uspelo hitro prijeti in občanom zagotoviti varnost,” so pojasnili.

Takoj po prijavi napada so okrepili prisotnost na sprehajalnih poteh v Novem mestu. Varnost občanov so zagotavljali policisti in kriminalisti, ki so naloge izvajali tudi v civilnih oblačilih, na sprehajalnih poteh pa so bili tudi policisti konjeniki in vodniki službenih psov.

“Vsem občanom svetujemo, da ob kakršnemkoli primeru nasilja ali nadlegovanja, ne le na javnih krajih, ampak tudi v domačem okolju, čim prej zberejo pogum in poiščejo pomoč. Vse, ki za nasilje vedo ali so mu priča, pa pozivamo, naj se ne obrnejo stran, ampak žrtvi ponudijo pomoč in pokličejo na številko 113. Policisti smo se pripravljeni odzvati na vsakršno varnostno situacijo in ukrepati v najkrajšem času,” so poudarili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje