Kako bo v Novi Gorici potekala deaktivacija 226-kilogramske letalske bombe?

Slovenija 27. Feb 202409:50 > 10:41 0 komentarjev

V ponedeljek so na območju železniške postaje v Novi Gorici državni pirotehniki našli neeksplodirano 226-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Bomba bo do deaktivacije pod 24-urnim nadzorom, na lokaciji pa bo ostala do predvidoma 10. marca, ko naj bi stekla evakuacija prebivalcev z obeh strani meje. Čas nevtralizacije se lahko še nekoliko premakne, odvisno, ali bodo ob preiskovanju terena, na katerem potekajo gradbena dela, našli še kakšno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Kot smo poročali, so bombo v ponedeljek našli približno 475 metrov severno od novogoriške železniške postaje, kjer potekajo obnovitvena dela. Ležala je pod drugim tirom, zakopana 1,5 metra v zemljo. Bomba je angleške izdelave in podobna tisti, ki so jo našli lani poleti.

Bomba, ki so jo našli pirotehniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, bo do deaktivacije pod 24-urnim nadzorom. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severne Primorske Aljaž Leban, so si pri prvem delu izkopa bombe pomagali z bagrom, zadnji del pa so opravili ročno. Letalska bomba iz druge svetovne vojne je angleške izdelave z oznako MC 500-lb, težka je 226 kilogramov in polnjena s 96 kilogrami eksploziva.

“Opremljena je samo z zadnjim vžigalnikom, to pa pomeni, da je bombo odvrglo lovsko letalo in da ni šlo za masovno, ampak taktično bombardiranje,” je dejal in dodal, da je vžigalnik v dobrem stanju “v primerjavi z lani, ko so bili vžigalniki na izkopani bombi v neposredni bližini precej poškodovani”. Bombo so pristojni po prvotnem izkopu, pregledu in identifikaciji zakopali na isto mesto na približno dva metra globine. To so storili iz varnostnih razlogov – da je neeksplodirano sredstvo na varnem in ni izpostavljeno vremenskim vplivom.

Deaktivacija bombe v Novi Gorici Deaktivacija bombe v Novi Gorici
Foto: Denis Sadiković/N1
Deaktivacija bombe v Novi Gorici Deaktivacija bombe v Novi Gorici
Foto: Denis Sadiković/N1
Deaktivacija bombe v Novi Gorici Deaktivacija bombe v Novi Gorici
Foto: Denis Sadiković/N1
bomba, nova gorica bomba, nova gorica
Foto: Občina Nova Gorica
bomba, nova gorica bomba, nova gorica
Foto: Občina Nova Gorica

Območje novogoriške železniške postaje je bilo med drugo svetovno vojno večkrat bombardirano, nanj naj bi odvrgli približno 600 različnih bomb. Pristojni bodo morda našli še kakšno neeksplodirano bombo, zato bodo počakali, da pirotehniki pregledajo ves teren. V primeru najdbe bodo tako odstranili vse najdene bombe naenkrat, tako da bo tudi evakuacija prebivalstva potekala le enkrat.

Gradbena dela bodo potekala nemoteno naprej

Tudi okoliščine tokratne najdbe se bistveno razlikujejo od lanskih. Neeksplodirano bombo so v ponedeljek našli na območju, ki ga pred gradbenimi posegi pregleduje enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Na terenu je osem pirotehnikov, dnevno pregledajo okoli 150 do 200 metrov terena v širini 14 metrov, je povedal Leban. Na območju, kjer bodo zgradili podhod pod železniškimi tiri in je zato potrebno temeljenje, so pregled terena že opravili nekoliko drugače.

“Lani so bombo izkopali gradbeni delavci in nismo imeli vpogleda, kaj se je z bombo predhodno dogajalo. Tokrat smo bombo po detekciji odkopali pirotehniki. V tem trenutku torej vemo, kaj se je z bombo dogajalo, zato je situacija popolnoma drugačna kot lani,” je dejal.

Kljub najdeni bombi bodo gradbena dela nemoteno potekala naprej, saj je pod nadzorom. Pirotehniki bodo morali pregledati še 400 metrov območja tirov proti Solkanu. Tak način dela podpira tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki je dodal, da imajo nekatere občine zaradi znanih območij bombardiranja med svetovnimi vojnami v svojih občinskih aktih zapisan obvezen pirotehnični pregled pred začetkom gradbenih del.

Evakuacija na obeh straneh meje

Ker so bombo našli ob meji z Italijo, bo potrebna evakuacija prebivalcev na obeh straneh meje. Podžupan Mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon je pojasnil, da je ekipa za spremljanje dogajanja že utečena in da zaradi tega ne pričakujejo nobenih težav. Prav tako so o najdbi že obvestili italijansko občino Gorica in goriško prefekturo, s katerima bodo uskladili evakuacijo.

“Takoj ko smo bili seznanjeni s to najdbo, smo komunicirali že po vseh ustaljenih postopkih in kanalih z italijansko stranjo. Komunikacija poteka nemoteno in na primerni ravni,” je dejal Tribušon. Evakuacija bo morda potekala na nekoliko manjšemu območju kot lani, saj je najdena bomba drugačna in v drugačnem stanju, vendar se bodo o tem še odločali na prihodnjih sestankih.

Policija prepovedala vstop na območje najdbe

Novogoriška policija je ob najdbi bombe območje zavarovala s trakom, ki nepooblaščenim osebam prepoveduje vstop. “Gibanje je omejeno in naša naloga je ugotavljanje zadrževanja oseb, ki tukaj nimajo kaj početi, in jih tudi umakniti z območja,” je dejal Sejad Jušić, načelnik Policijske postaje Nova Gorica. Dodal je, da bodo ukrepi policije v nadaljevanju prilagojeni štabu civilne zaščite in strokovnjakov. Pri izvajanju aktivnosti pa sodelujejo tudi z italijanskimi kolegi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!