V NSi ostali brez podpisov SDS, interpelacije zoper ministrico Vrečko ne bo

Slovenija 03. Feb 202314:02 > 15:26 14 komentarjev
asta vrečko
Egon Parteli/N1

Nova Slovenija ne bo vložila napovedane interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj SDS zanjo ni prispevala podpisov. NSi je interpelacijo napovedala zaradi združitve Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine, rok, da SDS prispeva svoje podpise, pa se je iztekel danes ob 12. uri.

Ker poslanci SDS niso prispevali podpisov za interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki jo je Nova Slovenija napovedala zaradi združitve dveh muzejev, so se v opozicijski strani NSi odločili, da interpelacije ne bodo vložili.

V tem mandatu imajo poslanci Nove Slovenije le osem poslancev, za vložitev interpelacije pa jih je potrebno najmanj deset. V NSi so pričakovali podpise poslancev SDS, a je največja opozicijska stranka v četrtek sklenila, da bo podpise posredovala le, če bodo poslanci NSi podpisali interpelacijo zoper celotno vlado Roberta Goloba.

V NSi še naprej vztrajajo, da podpore interpelaciji vlade ne izključujejo, a da do zdaj z njenim besedilom še niso seznanjeni. Pomembno za njihovo odločitev o morebitni podpori pa bi bilo tudi, koga bi v SDS ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici ponudila kot mandatarja.

Prvak SDS Janez Janša je sicer danes na Twitterju zapisal, da je interpelacija zoper celotno vlado razprava o delu vlade, in ne konstruktivna nezaupnica. Ta po poslovniku DZ lahko sledi razpravi, običajno pa ne, je še zapisal in dodal, da je bilo to prvaku NSi Mateju Toninu in generalnemu sekretarju stranke Robertu Ilcu tudi predstavljeno na sestanku.

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj pa je v današnji izjavi poudaril, interpelaciji in celodnevni razpravi v državnem zboru mora slediti konstruktivna nezaupnica. “Samo razprava o interpelaciji celotne vlade se nam zdi nesmiselna. Tako močno orodje opozicije, kot je interpelacije vlade, je po našem mnenju nujno zaključiti s predlogom konstruktivne nezaupnice vladi,” je dejal Cigler Kralj.

Ob tem je poudaril, da je za NSi zelo pomembno, koga bi v SDS predlagali za novega predsednika vlade. Predsednik stranke Matej Tonin je v oddaji N1 STUDIO zavrnil možnost, da bi NSi vstopila v vlado, ki bi jo vodil predsednik SDS Janez Janša, ne izključujejo pa sodelovanja z največjo opozicijsko stranko, v kolikor bi mandatar za sestavo vlade postal kdo drug, na primer Anže Logar.

NSi: Zgodba z interpelacijo kulturne ministrice zaključena

O tem, ali bi v nadaljevanju, če se SDS odloči za vložitev interpelacije vlade, svojo podporo pogojevali s podpisi k interpelaciji ministrice Vrečko, je Cigler Kralj dejal le, da se z “osamosvojitvijo ne trguje”. Interpelacijo o delu vlade lahko sicer vloži najmanj deset poslancev, SDS jih ima v tem sklicu DZ 27, zato podpisov poslancev NSi ne potrebuje.

Med opozicijskima NSi in SDS je bilo sicer po oceni Ciglerja Kralja v zadnjih mesecih “nekaj vrenja”, stranki sta po njegovih besedah prešli iz koalicijskega partnerstva v delovanje v opoziciji. “Razmerja se dobro vzpostavljajo in mislim, da bomo prišli tudi do tega, da morda vsaka poteza ne bo vzbujala nekih nelagodnih občutkov,” je Cigler Kralj še opisuje odnose v opoziciji. Zgodba z interpelacijo ministrice za kulturo je sicer za zdaj za NSi zaključena, po besedah Ciglerja Kralja pa prihaja čas, da se oglasi tudi civilna družba.

muzej slovenske osamosvojitve
Muzej slovenske osamosvojitve. (Foto; Google Maps)

Kot smo poročali, je stranka NSi želela vložiti interpelacijo zoper kulturno ministrico zaradi združitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Ministrici so očitali delovanje v nasprotju s temeljno ustavno listino in ustavo, kršenje zakona, strategije in resolucije s področja kulture, vodenja kulturne politike brez strokovnih analiz, javne razprave in dialoga z zaposlenimi ter uničevanje vrednost slovenske osamosvojitve.

Ministrica Vrečko: Očitki so bili brez osnove, lahko bi jih kadarkoli zavrnila

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v odzivu, da NSi proti njej ne bo vložila interpelacije, dejala, da se takšnega zaslišanja v državnem zboru ne bi bala. Poudarila je, da so argumenti za združitev muzejev na vladni strani, očitki pa neutemeljeni in bi jih lahko kadarkoli zavrnila. Ob tem obžaluje odločitev prejšnje vlade, da “ad hoc” ustanovi muzej brez zbirke, brez ustreznih pogojev in brez trdnih temeljev, na katerih bi Muzej slovenske osamosvojitve lahko zaživel.

“V kulturi moramo vedno pozdravljati ustanovitev novih institucij, novih kulturnih zavodov, a ta je bil zasnovan na način, da že v osnovi ni imel možnosti za uspeh,” je ocenila ministrica. Izpostavila je, da sta ustanovitvi muzeja nasprotovali obe največji veteranski organizaciji, z odločitvijo pa se ni strinjala tudi stroka ljubljanske filozofske fakultete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje