V okolici Želimelj medved napadel sprehajalca s psom

Slovenija 26. Apr 202311:26 > 18:46 5 komentarjev
napad medveda
Facebook skupnost Vrh nad Želimljami

V kraju Vrh nad Želimljami je v jutranjih urah medved napadel sprehajalca s psom. Medved se je po dogodku umaknil v gozd, napadeni pa ni utrpel hujših poškodb. Na občini Škofljica so za N1 dejali, da so že posredovali pri pristojnih službah in čakajo povratne informacije. O dogodku je bila obveščena tudi Lovska družina Škofljica, vendar pa medveda ne bo iskala, saj nima pristojnosti za kakršnokoli ukrepanje. Kako dogodek komentirajo na ministrstvu za naravne vire in prostor?

Na Vrhu nad Želimljami v občini Škofljica, kjer je zjutraj potekala sečnja dreves, je medved napadel sprehajalca s psom. Kot so za N1 pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, je medved napadel moškega srednjih let, ki je bil skupaj z drugo osebo in psom na sprehodu v gozdu. Medved je moškega poškodoval po nogi, vendar po doslej znanih podatkih njegovo življenje ni ogroženo, medved pa se je po dogodku umaknil v gozd.

Na občini Škofljica so za N1 povedali, da so o dogodku nemudoma obvestili Lovsko družino Škofljica ter ministrstvo za naravne vire in prostor. “Kot občina smo že urgirali pri pristojnih službah in čakamo povratne informacije,” so še dodali.

Na občini sicer ne vedo, ali gre za istega medveda, v katerega je prejšnji teden na cesti med Gradiščem in Vrhom nad Želimljami trčila voznica. Spomnimo, da je po nesreči medved ranjen pobegnil v gozd. Pristojni pa takrat niso vedeli, kje je poškodovana žival in kakšno tveganje predstavlja za ljudi.

“Je pa to v tem kratkem obdobju že tretje srečanje, in to na sprehajalnih poteh in cestah. V imenu naše občine je župan Primož Cimerman že začel postopke za ureditev varnosti prebivalcev. Vse občanke in občane ter ostale obiskovalce občine v teh dneh prosimo za previdnost pri sprehodih v naravi,” so po današnjem dogodku pozvali na občini Škofljica.

Vse, ki se gibljejo na območjih, kjer je prisoten medved, Občina Škofljica za več informacij o ravnanju usmerja na spletno zloženko z naslovom Kako se vesti na območju prisotnosti rjavega medveda.

Predsednik lovske družine: Medveda ne bomo iskali

Predsednik Lovske družine Škofljica Mitja Spindler je za N1 pojasnil, da jih je o današnjem napadu obvestila občanka, potem ko je v vas pritekla soproga napadenega moškega. Podoben incident naj bi se zgodil tudi pred dobrim mesecem, le da v tem primeru ni bilo kontakta. “Gospa mi je dejala, da naj bi za sprehajalcema medved tekel do vasi, vendar sta bila očitno hitrejša in jima je uspelo pobegniti,” je dodal.

Lovska družina za medvedom ne bo šla ali mu sledila, saj nima pristojnosti za kakršnokoli ukrepanje. “Zavarovane zveri, kamor sodi tudi medved, upravlja ministrstvo za naravne vire in prostor. Na to problematiko smo že večkrat opozorili. Nazadnje pred dobrim tednom, ko je vozilo trčilo v medveda in ga poškodovalo. Od ministrstva še vedno ostaja neodgovorjeno vprašanje, kaj se bo zdaj zgodilo z omenjenim medvedom,” je izpostavil starešina lovske družine.

medved
Profimedia

V odgovoru na naše novinarsko vprašanje so na ministrstvu za naravne vire in prostor zapisali, da je bilo ministrstvo obveščeno o današnjem napadu. “Strokovna služba je po pogovorih s policijo, Zavodom za gozdove in lovsko družino sprejela odločitev, da skladno z dosedanjo prakso ne predlaga interventnega odstrela niti ne sproži iskanja. Do incidenta je prišlo v gozdu in ne v bližini naselja, lov nepoškodovanega medveda pa bi bil tvegan,” so sporočili.

Spomnimo, da je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo odločbo, ki dovoljuje odvzem 230 rjavih medvedov iz narave. To je sprožilo precej razburjanja. Ostro proti so nekatere nevladne organizacije, ki so opozorile, da odvzem (večinoma gre za odstrel, v kvoto pa se štejejo tudi povožene živali) pomeni kršitev evropske zakonodaje. Tudi predsednik vlade Robert Golob je ministra za naravne vire Uroša Brežana pozval, naj zamrzne vse odločbe o letošnjem odstrelu medvedov.

Pozneje sta se premier in minister o tej temi pogovorila, in odločba ostaja v veljavi. Lov na medveda bo potekal še do konca aprila, nato pa se bo nadaljeval oktobra. Napovedali so še, da bo maja ministrstvo za naravne vire organiziralo širši posvet o vseh razsežnostih problematike upravljanja zveri v prihodnje. Medved je zavarovana vrsta – v Sloveniji jih po ocenah iz lanske pomladi živi približno 1.100 – zato je lov nanj dovoljen le v skladu z odločbo.

Poglejte tudi: N1 STUDIO: Zakaj so medvedi postali tako vroča politična tema?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje