V onesnaženi vodi tudi norovirusi, krajani Šempetra se pripravljajo na tožbo

Slovenija 07. Okt 202219:56
Voda iz pipe
PROFIMEDIA

Žalska komunala je zaradi prebavnih motenj 99 ljudi, ki so pomoč ta teden poiskali v celjski bolnišnici, sprejela ukrepe za izboljšanje vodooskrbe. Med drugim je uvedla vsakodnevno kontrolo vsebine klora na vsakem vodovodnem sistemu, podjetje je prevzelo tudi subjektivno krivdo, zato se v komunali obetajo kadrovske spremembe.

Žalska komunala je sprejela ukrepe za izboljšanje vodooskrbe in prevzela subjektivno krivdo za onesnaženo vodo na območju Savinjske doline. Do danes je zdravniško pomoč zaradi prebavnih motenj poiskalo že 99 ljudi. Med drugim je uvedla vsakodnevno kontrolo vsebine klora na vsakem vodovodnem sistemu, podjetje je prevzelo tudi subjektivno krivdo, zato se v komunali obetajo kadrovske spremembe.

Direktor žalske komunale Janez Primožič je na izredni seji žalskega občinskega sveta napovedal tudi izboljšanje sistema alarmiranja in obveščanja, v 14 dneh pa bodo pripravili tudi oceno tveganja.

Po njegovi oceni se je onesnaženja pitne vode s fekalijami zgodilo v preboldskem raztežilniku Likovič s sistemom za pripravo vode. Zgodila se je namreč tehnična napaka glede kloriranja vode. To napako so ugotovili v ponedeljek, ko je že nekaj oseb zaradi prebavnih motenj pomoč poiskalo v celjski bolnišnici.

“Tudi, če bi naprava za dodajanje plinskega klora delovala neprekinjeno, ni nujno, da bi nevtralizirala vse bakterije fekalnega ali morebiti kakšnega drugega onesnaženja ali noroviruse. Zaradi tega je nujno treba raziskati temeljni vzrok pojava bakterij v vodovodnem sistemu aktualnega primera, kar tudi že poteka. Temeljni vzrok aktualne problematike torej ni ponedeljkova okvara na opremi za doziranje plinskega klora, ampak je temeljni vzrok v snovi fekalnega ali še kakšnega drugega izvora, ki je domnevno vstopila v vodovodni sistema,” je dejal Primožič.

Nacionalni inštitut je končal preiskavo odvzetih vzorcev pitne vode na prisotnost bakterij in norovirusov. Vzorca nista skladna z upoštevanimi kriteriji glede pitne vode. V enem vzorcu so prisotni enterokoki in clostridium perfringens, v drugem pa clostridium perfringens in norovirus, je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Spodnjesavinjski župani, ki bodo v torek razpravljali o ukrepih za zaščito vodnih virov in o izsledkih internega nadzora v žalski komunali, ki ga je odredil žalski župan Janko Kos, obžalujejo dogodek in poudarjajo, da se takšna razsežnost okužb ni smela zgoditi. Opozorili so tudi, da država občinam ne zagotavlja dovolj sredstev za kakovostno vodooskrbo.

Krajani Šempetra pa zbirajo podpise za vložitev tožbe zoper pristojne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.