V petek ponovno več kot štiri tisoč okužb

Koronavirus 08. Jan 202208:49 > 13:07 0 komentarjev
testiranje
Žiga Živulović jr./BOBO

V petek smo v Sloveniji opravili 11.223 PCR-testov in potrdili 4.469 novih okužb s koronavirusom. To pomeni, da je število novih primerov v primerjavi s prejšnjim petkom višje za nekaj manj kot tri tisoč. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 39,8 odstotka.

V petek smo v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili najmanj 4.469 okužb s koronavirusom. V primerjavi s prejšnjim petkom, ko smo jih potrdili 1.661, se je število primerov zvišalo za 2.808.

V bolnišnicah se zdravi 538 ljudi, od tega 156 na intenzivni negi. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 22 let, na intenzivnem pa 21 let. V petek je zaradi covida-19 umrlo še šest ljudi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je trenutno v državi 32.026 aktivnih primerov okužb. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.508, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 3.068, kažejo podatki NIJZ. V petek je bilo opravljenih tudi 99.104 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Po poročanju medijev, je v Splošni bolnišnici Jesenice prišlo do vdora virusa na necovidni oddelek. Različica koronavirusa omikron se je namreč v začetku tedna pojavila na kirurškem oddelku bolnišnice. Okuženih je 11 zaposlenih in tudi 11 bolnikov. Abdominalni del kirurškega oddelka je zato za sprejeme zaprt, je poročala Televizija Slovenija.

Direktor NIJZ Milan Krek je za Dnevnik potrdil, da na inštitutu razmišljajo o spremembi kriterijev za testiranje z metodo PCR. Slovenske zmogljivosti so po njegovih besedah omejene na okoli 18.000 testov PCR na dan, glede na dogajanje v zahodnoevropskih državah pa se lahko potrebe po testiranju naglo povečajo. Po Krekovih besedah bodo testiranje z metodo PCR po potrebi omejili na hospitalizirane bolnike in tiste, pri katerih je ta metoda nujna zaradi kliničnih razlogov. Za druge prebivalce z znaki okužbe dihal in drugimi simptomi covida-19 bo v takem primeru na voljo hitro testiranje, pomembno bo tudi samotestiranje v domačem okolju, je dodal Krek. (STA)

Velik skok okužb smo beležili tudi v ponedeljek, torek, sredo in četrtek ta teden. V ponedeljek smo potrdili 3.403 primere, v torek 4.076, v sredo 3.829 in v četrtek 4.069.

Vzrok za velik porast okužb – v zadnjih dneh se je število okužb v primerjavi s prejšnjim tednom povišalo tudi za več kot sto odstotkov, gre pripisati širjenju veliko bolj nalezljive različice omikron. Ta med pozitivnimi vzorci že predstavlja večji delež, v roku tedna dni pa bi lahko izpodrinila različico delta.

Zaradi širjenja omikrona je minister za zdravje Janez Poklukar pred dnevi dejal, da se lahko zgodi, da bi imeli po nekaterih projekcijah v določenem trenutku tudi 400 tisoč obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!