V Pivki bodo eno najbolj onesnaženih jam očistili 1.500 kubičnih metrov odpadkov

Slovenija 14. Nov 202214:27 0 komentarjev
pivka, jama, onesnaženje
pivka.si

Občina Pivka in podjetje Publikus sta podpisala pogodbo za čiščenje 1.500 kubičnih metrov odpadkov iz 40 metrov globoke udornice Ravnica pri vasi Juršče. Dobrih 400.000 evrov težak projekt sofinancirata Evropska unija in Slovenija in je namenjen izboljšanju stanja narave na območju Pivških presihajočih jezer.

Nad čiščenjem jame bo bdel Inštitut za raziskovanje krasa (IZRK) ZRC SAZU iz Postojne.

Udornica Ravnica se nahaja okrog 700 metrov od vasi Juršče in velja za eno najbolj onesnaženih jam v Sloveniji. Po podatkih inštituta je bila udornica do leta 1966 še čista. Leta 1972 so na njenem robu postavili betonsko rampo, s katere so odpadke s širšega pivškega območja stresali v jamo.

Pivka, jama, onesnaženje
pivka.si

V prejšnjih desetletjih so se v udornici nabrale še neznana količina odpadkov, domnevajo, da jih je približno 4.000 kubičnih metrov, je za STA povedal župan Občine Pivka Robert Smrdelj.

Odpadki naj bi vsaj šestkrat goreli. Že pred leti so iz nje izvlekli večjo količino avtomobilskih karoserij. Leta 2016 so pri pregledu ocenili, da je plast odvrženega materiala debela približno 15 metrov.

Mitja Prelovšek z postojnskega inštituta za raziskovanje krasa je ob petkovem podpisu pogodbe med občino in podjetjem Publikus, ki je koncesionar za zbiranje in odvoz odpadkov na območju Občine Pivka, poudaril, da gre za največje čiščenje neke jame, kakršnega jamarji sami ne bi zmogli.

Ob tem je izrazil upanje, da se pripravljavci projekta motijo in da je v udornici manj odpadkov, kot so ocenili. “Vsekakor pa gre za poseg, ki bo izboljšal kakovost vode za ljudi in za podzemne živali, saj se del voda izpod Juršč izteka v Malne, del teh voda pa zalije Palško jezero kot površinska voda.”

Inštitut bo jamo 3D-poskeniral pred začetkom del, po očiščenju pa še enkrat, kar bo tudi eden izmed načinov ugotavljanja količin iz udornice odstranjenega materiala.

Odstranjevanje odpadkov bo tehnično in organizacijsko zahteven projekt. Kot je povedal direktor Publikusa Igor Petek, bodo uporabili svoje izkušnje tako s področja ravnanja z odpadki kot s področja gradbeništva. Po njegovem mnenju lahko pričakujejo vse vrste odpadkov, nevarne in nenevarne, poskrbeli pa bodo, da z odstranitvijo in ustrezno predelavo odpadkov iz udornice ne bodo povzročili okoljskega pritiska drugje. Delo bodo izvajali tudi z lokalnimi podizvajalci.

Čiščenje odpadkov iz jame bodo po besedah pivškega župana opravili v celoti, opravljeno pa mora biti do prihodnjega poletja. V primeru, da bo pridobljenih sredstev premalo, bo preostanek zagotovila občina iz proračuna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!