V podjetju Marka Bitenca zavračajo očitke o pomoči Počivalšku

Slovenija 24. Maj 202216:12 > 16:16 0 komentarjev
Zdravko Počivalšek, Konkretno, Povežimo Slovenijo
Nik Jevšnik/BOBO

V podjetju MD-DX Marka Bitenca so očitke kazenske ovadbe NPU o pomoči gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku pri zlorabi uradnega položaja označili za neutemeljene.

V družbi MD-DX, ki je bila pred marcem 2021 imenovana Geneplanet diagnostika, so v odzivu za STA zapisali, da so očitki iz domnevne ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v svojem bistvu popolnoma napačni in neutemeljeni. Da nikakor niso mogli biti privilegirani, po njihovih besedah kaže tudi dejstvo, da je Slovenija za 90 njihovih ventilatorjev plačala “daleč najnižjo ceno v primerjavi z ostalimi kupci”.

Ob tem poudarjajo, da je bil na Zavod RS za blagovne rezerve po sklenitvi posla trikrat uradno naslovljena prošnja, da se pogodba prekine, omenjenih 90 ventilatorjev pa vrne, ob tem pa bi podjetje zavodu vrnilo vsa finančna sredstva. Kot navajajo, so NPU predložili vse pogodbe za nakup istega tipa in opremljenosti ventilatorjev za tuje kupce po višjih cenah in z boljšimi pogoji posla, kot v primeru nakupa zavoda za blagovne rezerve. “Če drži, da je NPU to zapisal v ovadbo, je to v nasprotju z zbranimi dokazi, kar nam poraja resen dvom v nepristranskost in apolitičnost postopka,” so zapisali.

Portal 24ur.com je v ponedeljek poročal, da so na NPU po neuradnih informacijah že pred meseci spisali kazensko ovadbo zoper ministra Zdravka Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne opreme. Po poročanju omenjenega portala pa NPU ovadbe še ni poslal Specializiranemu državnemu tožilstvu.

V ovadbi naj bi po neuradnih informacijah portala pomoč pri zlorabi uradnega položaja očitali tudi dobavitelju medicinskih ventilatorjev, direktorju družbe MD-DX Marku Bitencu. Pomoč pri zlorabi uradnega položaja naj bi po poročanju navedenega medija očitali tudi zaposleni v kabinetu gospodarskega ministra Andreji Potočnik. Na ministrstvu so za STA danes pojasnili, da slednja ni zaposlena ne v kabinetu ministra ne na katerem koli drugem delovnem mestu ministrstva za gospodarstvo.

Po opravljenih preiskavah se je spremenila višina domnevne protipravne premoženjske koristi, ki po podatkih 24ur.com znaša 1,7 milijona evrov. Šlo naj bi za razliko med prodajno in nabavno ceno za 90 ventilatorjev, saj podjetje ni dobavilo predvidenih 220 ventilatorjev, ampak le 90. Po mnenju NPU naj bi minister Počivalšek s svojim ravnanjem družbi Geneplanet diagnostika pridobil nezakonito premoženjsko korist v tem znesku. Počivalšek in Potočnikova naj bi družbi zagotovila tudi boljši položaj in pogoje glede izplačila celotnega avansa kot tudi glede zahtevane višine bančne garancije kot vsem ostalim dobaviteljem, s katerimi je Zavod RS za blagovne rezerve sklepal pogodbe o nabavi zaščitne opreme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!