V prihodnjih dneh prihaja manjši vremenski preobrat

Slovenija 12. Jan 202412:56 1 komentar
Šoštanjsko jezero
Foto: Aljaž Uršej/N1

Ta teden je nad večjim delom Slovenije vztrajalo sončno, a precej hladno vreme. Po napovedih agencije za okolje lahko prihodnji teden pričakujemo obrat. Od sredine tedna se bo povečevala verjetnost za padavine, kar lahko v četrtek in petek prinese tudi kakšno snežinko, popustil bo mraz, temperature pa bodo večinoma ves čas nad ničlo.

Ta teden nas spremljajo precej nizke temperature, v četrtek smo se zbudili v najhladnejše jutro te zime.

Povsod, tudi ob morju, so namerili temperature precej pod ničlo. Najnižje temperature so bile izmerjene v Babnem Polju, minus 13, in v Novi vasi na Blokah, minus 12 stopinj Celzija. Precej nizke temperature so vztrajale tudi čez dan.

Konec tedna se po večini države obeta lepo vreme. V soboto bo povsod jasno, tako ob morju kot v gorah, v nedeljo pa bo Primorska oblačna in ta oblačnost bo iznad Primorske počasi segala tudi proti osrednji Sloveniji. Na vzhodu bo še nekaj sonca, prav tako bo še deloma sončno ob severni meji, so pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso). Jutranje temperature bodo od –10 do –5, ob morju malo pod 0, najvišje dnevne od 0 do 4, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. Podobno bo tudi v nedeljo.

Na agenciji za okolje opozarjajo, da bo mejna vrednost koncentracije delcev PM10 danes in v prihodnjih dneh presežena v večjem delu celinske Slovenije. Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujejo znatnega znižanja ravni delcev, pojasnjujejo meteorologi.

Kot kaže napoved Arsa, bo mraz v prihodnjem tednu popustil, temperature pa bodo večinoma ves čas nad ničlo.

Dežurna meteorologinja Arsa Eva Bezek je za N1 pojasnila, da bo v ponedeljek in torek še pretežno jasno in večinoma suho vreme, jutranje temperature se bodo gibale okoli ničle, dnevne blizu 5 stopinj Celzija.

V sredini tedna pa se bo začela povečevati verjetnost za padavine. “A bodo temperature podobne, dokaj ‘visoke’,” je dodala Bezek.

Po njenih besedah lahko padavinski dogodek v četrtek in petek prinesel tudi kakšno snežinko, a so “trenutne napovedi še precej negotove, zato ni jasno, ali bo snežilo ali le deževalo,” je dodala. Padavine bodo pogostejše v zahodnih krajih, tudi marsikje po nižinah bo v drugi polovici tedna zapihal jugozahodni veter.

Zakaj nam to zimo sneg ni naklonjen?

Trenutno nad večino Evrope vztraja obsežno območje visokega zračnega tlaka, ki prinaša stabilno vreme.

“Zato imamo skoraj vsak dan podobno vreme brez padavin. Te se pojavijo, ko se bliža kakšen ciklon, kar pričakujemo prihodnji konec tedna,” je pojasnila.

Po besedah Bezek smo imeli v prejšnjih padavinskih dogodkih sicer ugodne razmere za sneženje, a so padavine ponehale še pred ohladitvijo. “V letošnji sezoni smo imeli, kar zadeva sneg, nesrečo, saj je bilo v prejšnjih tednih precej podobnih scenarijev, a Slovenija ne leži na ‘nesrečni legi’ ali kaj podobnega, le vreme je takšno,” je še strnila dežurna meteorologinja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje