V Sloveniji doslej potrdili 35 primerov okužb z virusom opičjih koz

Slovenija 29. Jul 202212:59 1 komentar
opičje koze
PROFIMEDIA

V Sloveniji so doslej potrdili 35 primerov okužb z virusom opičjih koz, dobra tretjina primerov je bila vnesenih iz tujine.

V Sloveniji so doslej potrdili 35 primerov okužb z virusom opičjih koz. Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine – iz Španije, Italije ter Bosne in Hercegovine. Dobra tretjina posameznikov se je okužila v Sloveniji, za ostale pa kraja okužbe niso mogli opredeliti, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Prvi primer opičjih koz v Sloveniji so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili 24. maja. Dan kasneje so potrdili drugi primer okužbe, tudi takrat pri osebi, ki je pripotovala iz Španije.

Na NIJZ so pripravili navodila za okužene z virusom opičjih koz, ki se zdravijo v domači oskrbi. Slednji naj ostanejo doma, omejijo stike in upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi zdravnik in načeloma traja, dokler ne odpadejo kraste. Navodila so pripravili tudi za tesne stike okuženih.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so doslej v 78 državah potrdili skupno več kot 18.000 primerov okužb in pet smrti.

WHO je 23. julija izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. V sredo je nato zaradi vse pogostejših primerov okužb z opičjimi kozami v številnih državah prvič podala konkretna priporočila za spolno vedenje. Med drugim priporoča zmanjšanje števila spolnih partnerjev, razmislek o spolnih odnosih z novimi partnerji in izmenjavo kontaktov.

Na isti dan je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides članice EU pozvala, naj zavzamejo odločnejši in bolj usklajen pristop do izbruha okužb z opičjimi kozami. Pri tem je opozorila, da je EU postala epicenter odkritih primerov okužb.

STA je na ministrstvo za zdravje naslovila vprašanje, kako komentira poziv komisarke, odgovor še čaka. Prav tako čaka na podatke, koliko odmerkov cepiva proti opičjim kozam bo prejela Slovenija in kdaj.

Kiriakides je namreč v sredini junija napovedala, da bo EU kupila skoraj 110.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam. 18. julija je EU naročila še 54.530 dodatnih odmerkov. Gre sicer za cepivo proizvajalca Bavarian Nordic, ki je bilo na ravni EU takrat odobreno zgolj za cepljenje proti črnim kozam, a ščiti tudi proti sorodnim opičjim kozam.

Evropska agencija za zdravila je pred tednom dni predlagala odobritev uporabe cepiva omenjenega proizvajalca tudi za omejevanje okužb proti opičjim kozam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje