Hojs: Slovenija pripravljena sprejeti precejšnje število ukrajinskih beguncev

Slovenija 08. Mar 202213:47 > 16:36 0 komentarjev

V Sloveniji je do tega trenutka prijavljenih 2.500 beguncev iz Ukrajine, večina je nastanjena pri sorodnikih in znancih, je dejal obrambni minister Matej Tonin. Notranji minister Aleš Hojs pa je dejal, da na dan v Slovenijo pride več kot 300 beguncev, a vsi ne ostanejo v državi.

Minister za obrambo Matej Tonin je ob robu obiska vlade v severnem delu osrednjeslovenske regije dejal, da je do tega trenutka v Sloveniji prijavljenih 2.500 beguncev iz Ukrajine. “Nastanjeni so po zasebnih nastanitvah, torej sorodnikih in znancih,” je dejal Tonin. Kot je še povedal, je bilo včeraj v nastanitvenem centru v Logatcu 99 beguncev.

Hojs: Nekateri v Sloveniji le prespijo

Notranji minister Aleš Hojs pa je dejal, da je v Slovenijo do zdaj prišlo približno 2.800 beguncev, a da vseh ni več v Sloveniji. Kot je še povedal, na dan v Slovenijo pride več kot 300 beguncev. Nekateri v Sloveniji le prespijo in se potem odpravijo naprej v Italijo, Francijo in druge države, je dejal.

Kot je še dodal, je trenutno za begunce na voljo od tisoč do dva tisoč nastanitvenih mest, vseh nastanitev pa bo med 20 do 30 tisoč, je še dejal. Poleg nastanitvenega centra v Logatcu je notranje ministrstvo na razpolago dalo tudi Debeli rtič, v naslednjih dneh pa si bodo ogledali še več možnih lokacij, ena od njih je pri Murski Soboti, je še dejal Hojs. Kot je še povedal, je Slovenija pripravljena sprejeti precejšnje število ukrajinskih beguncev, oskrbeti jih je zmožna do 200 tisoč, a ne vseh naenkrat, je poudaril minister. Kot je še dejal, bodo za ukrajinske begunce odpravili birokratske ovire.

Do včeraj je namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito izrazilo 381 državljanov Ukrajine, so za STA sporočili iz Generalne policijske uprave.

Slovenci so se množično odzvali na pozive po pomoči ukrajinskim beguncem. Kot so včeraj za STA dejali na vladnem uradu za oskrbo in integracijo migrantov, je odziv na zbiranje humanitarne pomoči izjemen. Nanje se je obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati, tudi z organizacijo različnih vrst prevozov.

Urad je prejšnji teden vzpostavil klicni center za pojasnila o pomoči ukrajinskim državljanom. Klicni center deluje vse dni v tednu od 8. do 18. ure in je namenjen pojasnilom glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom Ukrajine. Za klice iz Slovenije je vzpostavljena brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine pa +386 1478 7530. V klicnem centru strokovnjaki z različnih področij med drugim nudijo informacije o vstopu in bivanju v Sloveniji, postopku priznanja mednarodne zaščite ter informacije, na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč. Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov [email protected], aktualne informacije in kontaktne številke pa so v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku objavljene tudi na spletni strani gov.si.

Danes se je iztekel poziv urada, s katerim so želeli pridobiti informacijo o kandidatih, ki bi bili pripravljeni zagotoviti nastanitvene objekte za begunce iz Ukrajine. Nastanitveni objekti morajo obsegati najmanj 20 postelj, kopalnice pa so lahko skupne. Kakšen je bil odziv, še ni znano.

Na pomoč ukrajinskim beguncem je pripravljena tudi civilna zaščita. Kot nam je povedal njen poveljnik Srečko Šestan, se bodo vključili, ko bo to potrebno, če bo prišlo več beguncev. Za aktivacijo potrebujejo sklep vlade.

Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da so v hostlu Celica, ki ga upravlja Ljubljanski grad, brezplačno nastanili 42 Ukrajincev. Gimnastični center Ljubljana, ki ga upravlja Šport Ljubljana, pa je poskrbel za deset oseb oziroma štiri družine. Na nastanitev beguncev so se pripravili tudi nevladniki, Mini teater in Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljanski potniški promet pa je poslal dva avtobusa po mlade ukrajinske glasbenike in jih pripeljal v Ljubljano, je še povedal župan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!