V soboto in nedeljo v gorah pomoč potrebovale štiri osebe

Slovenija 29. Jan 202318:47 0 komentarjev
reševanje v gorah
PU Kranj

Konec tedna je gorskim reševalcem in policistom prinesel kar nekaj dela. Njihovo pomoč so v gorah potrebovali kar štirikrat, pri tem pa so aktivirali tako policijski kot tudi vojaški helikopter. Vse pohodnike opozarjajo na zahtevne razmere v visokogorju, kjer še naprej ostaja tudi znatna nevarnost snežnih plazov.

Policisti in gorski reševalci so morali ta konec tedna pomagati več ljudem, ki so v gorah potrebovali pomoč. Policijski ter vojaški helikopter za reševanje sta morala v soboto in nedeljo poleteti kar štirikrat.

Kot so sporočili s PU Kranj, je v soboto policijski helikopter z ekipo za reševanje in gorskimi reševalci najprej pomagal pohodniku z zdravstvenimi težavami v Blejski koči v Krnici. Policijski helikopter je bil v zraku tudi v nedeljo zjutraj, ko je pri Domu pri izviru Završnice pomoč potreboval moški s poškodovano nogo.

Kmalu za tem pa so skupaj z gorskimi reševalci opraviti še zahtevnejše reševanje turne smučarke na območju Rateč, ki je pri spustu z Male Ponce z glavo trčila v večjo skalo in poškodovana obležala. Po navedbah kranjskih policistov je bila ustrezno opremljena in smučala z manjšo skupino, ki ji je nudila prvo pomoč.

Reševalci pa so med tem dobili nov klic na pomoč zato so aktivirali helikopter Slovenske vojske. Ta je skupaj z jeseniškimi gorskimi reševalci in dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik na Ptičjem vrhu nad Planino pod Golico rešil obolelega pohodnika. Vse obolele in poškodovane so reševalci prepeljali v zdravstvene ustanove.

Preberite še: Gorski reševalci za N1: Nesreč v gorah je res veliko, naš tempo pa peklenski

Policisti vse pohodnike opozarjajo na zahtevne zimske razmere v gorah, kjer se skriva veliko snežnih pasti in vladajo nizke temperature. Poleg tega pa v gorah velja tudi povečana nevarnost za snežne plazove. Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino 1600 metrov 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Kot opozarjajo, so nevarna strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega. Ta so prisotna predvsem na južnih in zahodnih straneh, kjer se lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. Kot še opozarjajo pri Arsu, so pod nadmorsko višino 1600 metrov za proženje snežnih plazov nevarna predvsem strma travnata pobočja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!