Vlada ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunizma

Slovenija 16. Maj 202320:52 > 21:30 27 komentarjev
Janez Janša in Robert Golob
Janez Janša in Robert Golob (Foto: Nik Jevsnik/BOBO)

Vlada je na dopisni seji sklenila, da 17. maja ne bomo več obeleževali nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Ta dan je sicer za nacionalni dan razglasila vlada Janeza Janše.

Prejšnja vlada je na svoji seji 12. maja 2022 sprejela sklep, s katerim je razglasila, da se 17. maj v Sloveniji obeležuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Vlada Roberta Goloba pa je v torek, 16. maja, na dopisni seji podprla prenehanje sklepa. “Sklep je bil sprejet tik pred iztekom mandata prejšnje vlade, ko naj bi slednja opravljala zgolj tekoče posle, brez sprejemanja političnih odločitev. Obenem je bil sklep sprejet brez predhodne javne in strokovne razprave,” so sporočili po dopisni seji vlade.

Kot so še pojasnili po dopisni seji, so sklep o prenehanju veljavnosti sklepa sprejeli zato, ker je bil prejšnji sklep sprejet brez predhodne javne in strokovne razprave. Ob lanskem sprejemanju sklepa so sicer pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih. V obrazložitvi sklepa so navedli, da je komunistično nasilje na ozemlju Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov, v desetletjih komunistične vladavine z vsemi oblikami kršenja človekovih pravic in svoboščin pa je prizadelo še več sto tisoč prebivalcev Slovenije. Za nacionalni dan pa so izbrali datum, ko so leta 1942 partizani 1. čete Šercerjevega bataljona v soteski Iške umorili 49 oseb romske in štiri slovenske narodnosti, med žrtvami pa je bilo tudi 24 otrok.

Razglasitev 17. maja za nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja je sprožila različne odzive. Predsednik Gibanja Svoboda, premier Robert Golob je v odzivu zapisal, da bomo očitno morali imeti “9. maj, dan zmage, bolj pogosto, da se bomo spominjali, kaj je resnica”. V stranki Levica so ocenili, da poskušajo stranke desnice s to potezo zaplesti prebivalce v večne kulturne boje in v večne prepire o letih 1945 in 1991, ker s tem zakrivajo, da nimajo nikakršnega interesa reševati dejanskih problemov današnjega dne.

V SD pa so letos 12. maja v sporočilu zapisali, da je lanski sklep vlade Janeza Janše treba preklicati. “Da smo jasni: Socialni demokrati obsojamo medvojno nasilje in povojne poboje,” so zapisali, vendar sklep, ki ga je na eni svojih zadnjih sej sprejela na volitvah poražena vlada, po njihovih besedah “izraža predvsem njihov revanšizem in v ničemer ne prispeva k pomiritvi ter zmanjšanju razkola med ljudmi”. “Gre za primer ideološke borbe, usmerjene v preteklost, namesto da bi se kot družba soočali z izzivi sedanjosti in prihodnosti,” so navedli.

Ob 21. uri se je sicer na Trgu republike v Ljubljani začela spominska slovesnost, s katero so dan spomina obeležili Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave. V sredo pa bodo organizatorji slovesnosti predsednici Komisije za peticije in človekove pravice predali apel, naj država poskrbi za vpis pokojnih v javno evidenco s seznamom 14.901 žrtve komunističnega nasilja.

V stranki SDS so ukinitev sklepa že obsodili. Kot so zapisali, “gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije”. “Žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka. Imena in spomin žrtev so močnejši od vlade. Spomin ostaja,” so še zapisali ob objavi fotografij s slovesnosti na Trgu republike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje