Oster odziv opozicije na ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja

Slovenija 17. Maj 202313:03 > 16:59 17 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Na odločitev vlade, ki je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, se vrstijo ostri odzivi iz vrst opozicije. Predsednik SDS Janez Janša meni, da gre za zavržno odločitev, s katero da je vlada "napovedala novo državljansko vojno".

Kot je Janez Janša zapisal na Twitterju, gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in “žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka”.

S tem je vlada po njegovem mnenju “napovedala novo državljansko vojno”.

Vladi očita rehabilitacijo komunističnih zločinov in hkratno izničevanje “izjemnih spravnih naporov generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila”, je še zapisal Janša. Vladi je celo očital, da je “pripravljena spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi”.

V stranki SDS pa so zapisali, da izbris dneva ne pomeni izbrisa več kot 600 morišč in več sto tisoč žrtev komunističnega nasilja. Po njihovem mnenju gre zgolj za “še eno pričakovano instant gverilsko akcijo, ki tepta temeljne civilizacijske norme, ki se dotikajo pojmov pietete, pravice in resnice, na katerih mora trdno stati vsaka zrela državna entiteta, ki je spravljena s svojo zgodovino”.

Ukinitev dneva je po njihovi oceni “barbarska poteza”. “Vlada po tekočem traku zapravlja priložnosti, da bi izvedla potrebne reforme in se osredotočila na prihodnost. Medtem ko bi lahko iskala skupne rešitve za naše težave, raje neti sovraštvo in razdor ter se obrača k maščevanju, lažem, prikrivanju in ponovnemu potvarjanju preteklosti,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Na odločitev vlade se je odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin. “Med nami je veliko ljudi, ki so v času prejšnjega režima trpeli, nekateri so celo izgubili svoje najbližje,” je zapisal na Twitterju. Po njegovem mnenju ne gre za vprašanje, kdo je bil na “pravi strani zgodovine”, ampak za osnovno civilizacijsko normo in pietetno dejanje. “Aktualna vlada te širine žal ne premore,” je dodal.

Na ostre očitke Janeza Janše, da je s tem vlada napovedala novo državljansko vojno, v Golobovi Svobodi odgovarjajo, da gre za nedopustne izjave, ki spodbujajo sovraštvo.

Vlada na dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi dneva spomina

Vlada je namreč na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle. Kot so tedaj pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

Aktualna vlada pa je opozorila, da je bil takšen sklep tedaj sprejet le nekaj dni pred 17. majem, brez javne in strokovne razprave. To je bil tudi razlog za razveljavitev sklepa, so v torek zapisali v sporočilu.

Razveljavitev sklepa je bila že v torek objavljena v uradnem listu, kar pomeni, da velja že danes, ko naj bi obeležili omenjeni nacionalni dan. V Civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Novi Slovenski zavezi in Združenih ob lipi sprave so sicer že v torek zvečer pripravili spominsko slovesnost.

Ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja obžalujejo tudi nekateri zgodovinarji in civilne iniciative. Predstavniki civilnih iniciativ so sicer danes predsednici parlamentarne komisije za peticije Evi Irgl predali apel, naj država poskrbi za vpis žrtev komunističnega nasilja v javno evidenco. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi s tem vsem pokojnim zagotovili elementarno pravičnost ter izkazali osnovno spoštovanje z uradnim priznanjem, “da so te osebe nekoč živele in so zdaj pokojne”. Breme dokazovanja smrti svojih bližnjih mora namreč po njihovih opozorilih z ramen svojcev prevzeti država in po uradni dolžnosti to storiti sama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje