V težavah tudi številni ljubljenčki. Kako poskrbeti za živali med poplavami?

Slovenija 05. Avg 202313:34 0 komentarjev
Humanitarček/FACEBOOK

Katastrofalne poplave, ki so zajele velik del Slovenije, so prizadele tudi številne živali. Po družbenih omrežjih krožijo fotografije prestrašenih štirinožcev, ki so jih ljudje rešili iz naraslih voda, na Facebooku je nastala skupina, v kateri ljudje objavljajo fotografije pogrešanih in najdenih živali. Zavetišče Ljubljana je medtem pripravilo napotke, kako poskrbeti za hišne ljubljenčke med izrednimi razmerami.

Slovenijo so zajele katastrofalne poplave, na tisoče ljudi je evakuiranih, uničeni so številni domovi, mnogi kraji so odrezani od sveta … v izrednih razmerah pa so v težavah tudi živali.

Na Facebooku je nastala skupina Izgubljene in najdene živali v poplavah (Medvode in okolica), kjer ljudje objavljajo fotografije najdenih štirinožcev, ki so jih ljudje rešili iz deroče vode. Sodeč po objavah so številni ljubljenčki med izrednimi razmerami pobegnili, lastniki pa jih pogrešajo.

Kako poskrbeti za živali med poplavami?

V Zavetišču Ljubljana so pripravili nekaj napotkov, kako živalim zagotoviti kar največ varnosti.

Kot opozarjajo, v času izrednih razmer hišnih ljubljenčkov ne spuščajte na prosto. Naj bodo dan ali dva v notranjih prostorih, še posebej ponoči, dokler se razmere ne umirijo. Na hitro dostopno mesto si nastavite osnovne potrebščine, ki jih živali potrebujejo (posodice, vodo, povodce, odeje in ležišča ter prenosni boks. V denarnico poleg svojih dokumentov shranite tudi dokumente svoje živali, kot sta potni list in njihova fotografija.

Pri najbližjem veterinarju preverite, ali so kontaktni podatki ljubljenčka v centralnem registru hišnih živali pravilni (CRHŽ). “To vam bo prišlo prav, če se bo vaša žival slučajno izgubila. Če bodo podatki pravi, vas bo zavetišče lahko hitro in učinkovito kontaktiralo,” svetujejo v ljubljanskem zavetišču. Če vam grozi hujša ujma, poskusite svoje štirinožce preseliti k prijateljem ali znancem, kjer razmere niso tako zelo grozeče.

Če med izrednimi razmerami domača žival pobegne, ljubljansko zavetišče svetuje, naj lastniki najprej pokličejo pristojno zavetišče (zemljevid pristojnih zavetišč najdete na tej povezavi) in se pozanimajo, ali je bila njihova žival morda sprejeta v zavetišče. Na isti številki jo lahko prijavite kot pogrešano.

Pomoč pri namestitvi štirinožcev ponujajo tudi številne humanitarne organizacije, med drugim Humanitarček.

Kako ravnati, če prestrašeno žival najdete?

Najpomembnejše je, da jo umaknete na varno. “Poskusite jo zadržati, ji omejiti gibanje in jo namestiti v varen in suh prostor,” svetujejo.

Nato preglejte morebitne posebnosti in naredite nazorne fotografije najdenih živali. Nato v najkrajšem času obvestite pristojno zavetišče, da ste našli štirinožca. Če pa imate možnost, ga odpeljite do najbližjega veterinarja ali v zavetišče, kjer bodo lahko kontaktirali z lastniki.

Žal je deroča voda odnesla tudi številne rejne živali. Uprava za varno hrano je pripravila nekaj napotkov, kako ravnati z živalmi na najbolj ogroženih območjih. Treba jih je namestiti v suh prostor, ki je odmaknjen od poplavljenih površin. Zagotoviti jim je treba ustrezno krmo in vodo. V primeru spremembe zdravstvenega stanja živali naj rejci obvestijo svojega veterinarja, v primeru pogina pa pokličejo veterinarsko-higiensko službo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!