Velenjska občina bi vrtoglave položnice lajšala s toplotnim dodatkom

Slovenija 19. Jan 202415:39 0 komentarjev
ogrevanje
Foto: PROFIMEDIA

Po vrtoglavih položnicah, ki so jih v minulih dneh prejeli Velenjčani, bo občina prihodnji teden uskladila višino toplotnega dodatka, ki bi občanom nekoliko olajšal plačilo položnic za ogrevanje.

Velenjska občina bo prihodnji teden z občinskimi svetniki in političnimi strankami uskladila višino toplotnega dodatka, da bi občanom olajšala plačilo položnic za ogrevanje.

Župan Velenja Peter Dermol je danes v izjavi za medije povedal, da bodo skušali s tem dodatkom, ki je lani znašal 30 evrov na položnico, zajeti čim večje število občanov.

Odločitev o višini toplotnega dodatka bo veljala za nazaj, in sicer od 1. januarja letos. Dermol je napovedal tudi, da se bo občina vključila v nadzor obračuna porabe toplotne energije. Kjer bodo ugotovili visoka odstopanja pri porabi toplote, bodo vsakega etažnega lastnika individualno obravnavali in mu predlagali ukrepe za učinkovitejše ogrevanje.

Iz analize porabe toplotne energije v posameznih stanovanjih je po županovih besedah namreč razvidno, da je poraba toplotne energije med stanovanji v bloku izrazito nesorazmerna, saj poleg lege stanovanja nanjo močno vplivajo tudi ogrevalne navade sosedov. To pomeni, da se ob zaprtju radiatorjev posameznega etažnega lastnika strošek ogrevanja sosednjemu močno dvigne.

Po mnenju upravnikov stanovanjskih stavb je to nesorazmerje zaradi različnih življenjskih navad odjemalcev še bolj izrazito v prehodnem obdobju, ko je nekaterim stanovalcem še toplo, druge pa že zebe.

Dermol je danes napovedal tudi, da se bodo v naslednjih mesecih z evropsko investicijsko banko dogovorili glede financiranja energetske sanacije stanovanjskih blokov, saj je v velenjski občini energetsko saniranih samo 30 odstotkov od skupno 195 večstanovanjskih blokov.

Spomnil je tudi, da so pristojne že večkrat pozvali, da bi Šaleško dolino oprostili plačila emisijskih kuponov za toploto, vendar neuspešno.

Poraba toplote je v Velenju sicer nadpovprečna. Podobna je bila tudi v preteklih kurilnih sezonah, vendar zaradi nižjih cen ogrevanja takrat temu niso posvečali posebne pozornosti.

Ukrepanje občine sledi razburjenju občanov v preteklih dneh zaradi visokih stroškov ogrevanja na položnicah velenjske komunale. Ljudska iniciativa Velenje je za sredo napovedala tudi protest za nižje cene komunalnih storitev z naslovom Spust cene, al pa stolček.

Danes so iz iniciative sporočili, da od komunale med drugim zahtevajo preklic vseh januarskih položnic za ogrevanje, začasno ustavitev izdajanja novih položnic, dokler se ne najde rešitev za 50-odstotno znižanje cen toplotne energije, obračun toplotne energije brez posredniških podjetij in dodatnih stroškov po sistemu en račun – ena pravna oseba ter zmanjšanje priključne moči za 30 odstotkov vsem stanovanjskim stavbam.

Od Termoelektrarne Šoštanj (Teš) pa iniciativa zahteva takojšnje znižanje cene toplotne energije na raven pred enim letom, javno objavo količine in cene toplotne energije, prodane Komunalnemu podjetju Velenje v letu 2023, ter mesečno posodabljanje teh podatkov.

Teš 6
Teš 6 (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Prav tako iniciativa od pristojnih zahteva izločitev kuponov ogljikovega dioksida iz cene toplotne energije in zmanjšanje davka iz 22 odstotkov na 9,5 odstotka. Zahtevajo tudi nadomestilo iz naslova degradacije okolja za ljudi od Premogovnika Velenje in Teša.

Del omenjenih zahtev mora biti po njihovih navedbah izpolnjen do konca tega meseca, preostale zahteve pa do konca februarja letos. V nasprotnem primeru napovedujejo stopnjevanje protestnih dejavnosti. Svoje zahteve bo Ljudska iniciativa Velenje predstavila na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!