V žalskem vodovodu ni več norovirusov in bakterij

Slovenija 14. Okt 202213:34 0 komentarjev
voda
Foto: PROFIMEDIA

Žalska komunala je v nedeljo na osmih lokacijah iz vodovodnega sistema odvzela vzorce zaradi ugotavljanja norovirusov in bakterij. Ti vzorci so pokazali, da v vodi ni več norovirusov in bakterij, je danes za STA povedal direktor komunale Janez Primožič. Dejal je še, da so v sredo ponovili vzorčenje, rezultati pa bodo znani v ponedeljek oz. torek.

Kot je v torkovi izjavi za medije povedal strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen, vode ne bo treba več prekuhavati, ko bosta dva zaporedna vzorca negativna na prisotnost bakterij in virusov. Dokler torej ne bodo znani rezultati sredinih vzorcev, je vodo treba še naprej prekuhavati.

Glede pojavnosti norovirusa v odvzetih vzorcih v vodovodnem sistemu žalske komunale je Eržen dejal, da to ni nič posebnega, saj je okužba zgornjega prebavnega trakta s tem virusom zelo pogosta. V Sloveniji tako letno zabeležimo od 1.500 do 4.000 tovrstnih okužb, ki jih imenujemo tudi trebušna gripa. Po Erženovi oceni bolezen zelo hitro mine, težave pa lahko imajo predvsem ljudje z oslabelim imunskim sistemom.

Možnosti za širjenje norovirusa je veliko, najpogosteje pa se prenaša prek rok, ki so onesnažene z blatom, prek predmetov in stikov, je dejal Eržen.

Janezu Primožiču so soustanovitelji žalske komunale na torkovi seji naročili boljše obveščanje uporabnikov pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, dnevno kontrolo pitne vode, v sedmih dneh mora pripraviti tudi varnostni načrt ter izboljšati postopke predpriprave pitne vode.

Prav tako so od direktorja komunale zahtevali, da zagotovi pitno vodo, dokler voda iz žalskega vodovoda ne bo neoporečna. Janežič pa se je zavezal, da bo do konca leta izvedel spremembo organizacije poslovanja podjetja.

Primožič pa je na ponedeljkovi izredni seji polzelskega občinskega sveta ponovil, da se je onesnaženje pitne vode s fekalijami zgodilo v preboldskem raztežilniku Likovič s sistemom za pripravo vode. Zgodila se je namreč tehnična napaka glede kloriranja vode. To napako so ugotovili pred osmimi dnevi, ko je že nekaj oseb zaradi prebavnih motenj pomoč poiskalo v celjski bolnišnici. Skupno pa je na celjsko urgenco prišlo 99 ljudi.

Ocenil je še, da temeljni vzrok aktualne problematike sicer ni bila ponedeljkova okvara na opremi za doziranje plinskega klora, ampak je temeljni vzrok v snovi fekalnega ali še kakšnega drugega izvora, ki je domnevno vstopila v vodovodni sistem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!