Zastrupitev z vodo v Savinjski dolini: “Pokvarila se je naprava za kloriranje”

Slovenija 04. Okt 202211:38 > 15:29 6 komentarjev
voda pitna
Profimedia

Včeraj se je več deset prebivalcev Spodnje Savinjske doline zastrupilo, verjetno po tem, ko so pili oporečno vodo iz vodovoda. Na celjski urgenci je pomoč poiskalo 32 odraslih pacientov in 19 otrok. Dva od otrok sta bila sprejeta na zdravljenje v bolnišnico. Direktor komunale pravi, da so prebivalce obvestili kmalu po tem, ko so izvedeli za napako. O težavah so komunalo obvestili iz vrtca, kjer so imeli otroci trebušne težave. Vzrok za okužbe naj bi bili norovirusi, vodo pa je na območju še vedno treba prekuhavati.

Včeraj se je več deset prebivalcev Spodnje Savinjske doline zastrupilo, domnevno zaradi oporečne vode iz vodovoda, ki ga upravlja žalska komunala. Kot nam je pojasnil njen direktor Janez Primožič, se je pokvarila naprava za kloriranje. Pokvarila pa se ni le naprava, ki dodaja klor, ampak tudi alarmni sistem, ki na napake opozarja. Na komunali so ukrepali potem, ko so jih iz bližnjega vrtca obvestili, da imajo otroci trebušne težave.

Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so včeraj v urgentnem centru obravnavali 32 odraslih pacientov s prebavnimi težavami iz krajev v Savinjski dolini, in sicer 4 v dopoldanskem, 13 v popoldanskem času in 15 ponoči. “Vsi pacienti so bili obravnavani, ustrezno oskrbljeni in nato odpuščeni v domačo oskrbo,” so zapisali v celjski bolnišnici. V istem obdobju so na pediatričnem oddelku celjske urgence sprejeli 19 otrok. 17 so jih odpustili v domačo oskrbo, dva pa sta morala ostati na zdravljenju v bolnišnici. Pacienta nista v smrtni nevarnosti.

Kot so še povedali, so v njihovem laboratoriju iz odvzetih kužnin prvih dveh pacientov pridobili mikrobiološki izvid, da gre za okužbo z norovirusi. “Ta okužba v roku 24 ur običajno počasi izzveni. Danes povečanega obiska zaradi takšnih okužb nimamo več,” so še zapisali v bolnišnici. “Zunanji vzrok te okužbe raziskuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), v bolnišnici nismo pristojni in ne moremo ugibati vzročne povezave okužb z omenjenimi problemi v vodnem viru.”

Javno komunalno podjetje (JKP) Žalec je včeraj na svojih spletnih straneh objavilo obvestilo uporabnikom pitne vode v naseljih Matke, Šešče, Ločica ob Savinji, Šempeter, Spodnje in Zgornje Gruškovlje, da je treba zaradi zakalitve vodnega vira vodo pred uporabo za prehrambne namene prekuhati, pred prekuhavanjem pa jo filtrirati.

Direktor komunale o “neljubem dogodku”

Nekateri prebivalci so opozorili, da je komunala obvestilo izdala prepozno in da številni niso vedeli, da je voda oporečna. Direktor Javnega komunalnega podjetja Žalec Janez Primožič je bil prav zato dopoldne na sestanku pri žalskem županu Janku Kosu. Pojasnila sta objavila v spodnji izjavi na YouTubu.

Direktor komunale v posnetku prebivalce obvesti “o neljubem dogodku”. “Ob 8.13 smo dobili klic iz vrtca Šempeter, da je večje število otrok ostalo doma zaradi trebušnih težav. Takoj smo ukrepali in preverili stanje vodnega vira, ki to območje napaja. Ugotovili smo, da je nastala tehnična napaka pri pripravi pitne vode. Takoj smo napako odpravili, že ob 8.44,” pojasni Primožič. Dodaja, da so takoj nato poklicali pooblaščeni laboratorij, ki je vzel vzorce, za analizo pa bodo potrebovali dva dni. Vzročnost trebušnih obolenj bo pokazala šele analiza laboratorija, je še povedal direktor. “Sočasno smo ob 9. uri obvestili javnost, da voda ni ustrezna in da je potrebno prekuhavanje,” je še zagotovil direktor komunale. “Ta ukrep ostaja do preklica.”

Žalski župan Janko Kos je direktorju komunale naročil, naj izvede interni nadzor. Ta bo končan do konca tedna. Nato bo sklical še druge župane, katerih občine so med ustanoviteljicami komunalnega podjetja, razloge za težave z vodo bodo obravnavali na izredni seji. “Vesel sem, da se ni zgodilo še kaj hujšega,” je še dodal župan Kos. “Sem v stalnih stikih s strokovnim direktorjem celjske bolnišnice dr. Francem Vindišarjem, ki mi je zatrdil, da sta hospitalizirana samo dva, pomoč pa jih je iskalo 47. Po njegovem mnenju se zadeva umirja.”

Iz bolnišnice so sporočili, da je pomoč pri njih skupaj poiskalo 51 pacientov.

Dodal je, da bodo storili vse, da se to ne bo več zgodilo. “O vzroku ne bi rad prejudiciral, počakali bomo na rezultate iz laboratorijev,” je še dodal župan. Direktor komunale pa je poudaril, da ukrepa prekuhavanja ne morejo preklicati, kljub temu da so napako na sistemu odpravili, dokler ne dobijo laboratorijskih rezultatov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje