Upokojenci, izračunajte si višino letnega dodatka

Slovenija 29. Sep 202214:42 18 komentarjev
Pokojnina
PROFIMEDIA

Vlada bo upokojencem prihodnje leto izplačala med 145 in 455 evrov letnega dodatka. Višja je pokojnina, nižji je dodatek, ki bo izplačan konec junija prihodnje leto. Objavljamo formulo, po kateri si lahko sami izračunate, koliko boste prejeli.

Dva dni po sprejemu zakonske podlage za izplačilo letnega dodatka, o kateri pišemo v tem članku, je vlada zakon spremenila in določila drugačno metodo določanja višine dodatka za upokojence. Koliko boste dobili, preverite tukaj.

“Letni dodatek za upokojence za prihodnje leto je odvisen od višine pokojnine,” je včeraj po seji vlade povedal finančni minister Klemen Boštjančič. “Za tiste z do 600 evrov pokojnine bo znašal 455 evrov, za tiste s pokojnino nad 1.120 evrov pa 145 evrov. Za vse, ki prejemajo med 600 in 1.120 evrov pokojnine, se bo višina določala po posebni formuli.”

Doslej se je višina dodatka določala po razredih, letos pa vlada to spreminja. Spodaj objavljamo formulo, kako izračunati višino dodatka.

Formula: –0,59 x višina pokojnine + 809

Primer: Če imate 800 evrov pokojnine, vnesete –0,59 x 800 + 809. Rezultat je 337 evrov letnega dodatka.

Meja za najvišji dodatek z leti raste

Razpon višine letnega dodatka bo sodeč po podatkih na spletni strani Zpiza podobna kot lani in letos, se pa vsako leto dviguje meja, do katere velja najvišji dodatek (450 evrov). Lani so ga dobili tisti z do 525 evrov pokojnine, letos z do 570 evrov, prihodnje leto pa tisti z manj kot 600 evrov pokojnine.

Kot rečeno, se spreminja tudi metodologija za vse nad tem zneskom, prav tako se dviguje meja, nad katero velja minimalni dodatek (145 evrov). Ta je lani veljal za tiste s pokojnino nad 900 evrov, letos za upokojence s pokojnino nad 970 evrov, prihodnje leto pa bo meja za minimalni dodatek 1.120 evrov.

Ali je s tem dvigovanjem meja dejansko več upokojencev dobi višje dodatke, pa ni jasno, saj se tudi pokojnine dvigujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje