Pirc Musar: Vladanje z odloki je pravno huliganstvo

Koronavirus 06. Dec 202115:03 > 07. Dec 2021 09:43 14 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Saša Despot/BOBO

Pravnica Nataša Pirc Musar je današnjo odločitev ustavnega sodišča o neustavnosti pogoja PC za zaposlene v državni upravi označila za pričakovano. "Sodniki so poudarili, da se zavedajo okoliščin, v katerih smo, vendar so vseeno rekli, da je treba slediti pravnim predpisom. Tu je ustavno sodišče jasno reklo, da prehitevanja čez polno črto ni," je dejala v odzivu za N1. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je odločbo pospremil z besedami, da odločitev sodišča spoštuje. "Ocenili so, da ukrep PC za zaposlene v državni upravi nima ustrezne pravne podlage, nikakor pa ni bilo rečeno, da je ukrep nesorazmeren," je poudaril.

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo na ustavno sodišče vloženih več ustavnih pobud, konec septembra pa je sodišče izvajanje odloka tudi zadržalo. Kljub temu da odlok ni v veljavi, je sodišče o njem vsebinsko odločalo in na pobudo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) odločilo, da je določba o pogoju PC v državni upravi v neskladju z ustavo.

Pravnica Nataša Pirc Musar, ki je v zadevi zastopala PSS, je v odzivu za N1 dejala, da je takšno odločitev sodišča pričakovala. “Ustavni sodniki so še enkrat poudarili, da se zavedajo okoliščin, v katerih je država, ampak so vseeno rekli, da je treba slediti pravnim predpisom. V zvezi s tem je sodišče jasno ponovilo, da zakonska podlaga za uvedbo cepljenja za zaposlene v Sloveniji obstaja. To je zgolj zakon o nalezljivih boleznih. Ta poleg strokovne presoje ureja tudi postopek in ugotavlja morebitne nastale škode, in to nikakor ne sme biti odlok,” je pojasnila.

Nedvomno jasno, kakšna je pravilna pot

Pirc Musar je ob tem opozorila, da je v tej zadevi izjemnega pomena tudi dejstvo, da je PSS zahteval začasno zadržanje odloka in tudi uspel. Po njenih besedah bi ustavno sodišče teoretično lahko zavrglo vsebinsko odločanje o tem odloku, pa so vendarle presodili, da gre za posebej izražen javni interes, ki jim dopušča uporabiti izjemo, in se o vsebini vseeno meritorno odloči.

Ustavno sodišče
N1

“Ustavno sodišče je povedalo, da gre za pomembno precedenčno ustavnopravno vprašanje, saj se v prihodnosti lahko še zgodi, da bo kdaj vlada na podoben način z odloki poskušala cepljenje postaviti kot neko obvezo določenim družbenim skupinam,” je Pirc Musar povedala za N1. Pravnica je še poudarila, da je po tej ustavni odločbi nedvomno jasno, kakšna je pravilna pot. “Torej strokovna ocena Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in potem odločitev ministra za zdravje. Prej pa seveda mora biti sprejet strokovni program obveznega cepljenja. Tu je ustavno sodišče jasno reklo, da prehitevanja čez polno črto ni,” je izpostavila.

Pirc Musar je ob tem znova opozorila, da sprejeti odloki niso zakoni. “Temu sem že večkrat rekla pravno huliganstvo. Tega, da vlada nikakor ne posluša ustavnega sodišča, ki je že večkrat ponovilo, da razume situacijo, v kateri se je država znašla, ampak še vedno vlada z odloki, kot pravnica preprosto ne morem oziroma težko sprejmem. V sistemu pravne države je jasno, po kakšnem postopku se lahko posega v temeljne človekove pravice, in resnično upam, da se bo vlada začela tega držati,” je še dejala za N1.

Koritnik: Potrebovali bi neke skupne rešitve

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je komentiral, da današnjo odločitev sodišča spoštuje.

“Zadovoljen sem, da je ustavno sodišče sprejelo vsebinsko odločitev. Želel bi si, da bi se to zgodilo nekaj prej. Bistveno pa želim poudariti, da odločitev in institucijo ustavnega sodišča spoštujem. Ocenili so, da ukrep PC za zaposlene v državni upravi nima ustrezne pravne podlage, nikakor pa ni bilo rečeno, da je tovrstni ukrep nesorazmeren, neprimeren ali nekoristen. Trenutna epidemiološka slika je žal takšna, da bomo potrebovali neke skupne rešitve. In to hitro,” je dejal minister.

Kot je še povedal, je bil pogoj PC na mizi v obdobju, ko se je vlada odločila stopnjevati ukrepe. “Ukrep je bil sprejet kot akt delodajalca. Ti argumenti ustavnega sodišča niso prepričali, kar me žalosti. Kot rečeno, bi bil ukrep potreben,” je pojasnil in dodal, da lahko s primeri iz tujine vidimo, kako se epidemiološki ukrepi stopnjujejo, od pogoja PC za posamezne dejavnosti do pogoja PC širše za celotni javni sektor.

Hojs: Na sodišču ne sedijo zgolj epidemiologi, ampak tudi politični navijači

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na začetku septembra tudi napovedal, da bi na policiji lahko delali le tisti, ki so covid-19 preboleli ali so cepljeni, se je na odločbo odzval na Twitterju. “Po današnji odločitvi ustavnega sodišča glede pogoja PC v upravi lahko zaključimo, da tam ne sedijo zgolj vrhunski epidemiologi, ampak so tudi vrhunski politični navijači. Lahko se tolažimo zgolj s tem, da smo za razliko od vrhovnega sodišča lahko prepričani, da posedujejo ustrezne diplome,” je zapisal.

Policijski sindikat: Odločitev sodišča pozdravljamo

V policijskem sindikatu so odločitev ustavnega sodišča pozdravili z besedami, da gre za zmago pravne države. Spomnimo, da je vlada želela s 1. oktobrom za vse zaposlene v državni upravi, ki bi želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, uveljaviti izpolnjevanje pogoja PC, torej da so prebolevniki ali cepljeni. Pogoj T, torej testiranje, ne bi bil več priznan. Pogoj so želeli uveljaviti za nekatere dele državne uprave, kot so ministrstva, organi v sestavi inšpekcije, policija, vojska in upravne enote.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje