Več kot 26 tisoč odjemalcev Elektra Ljubljana ponovno brez elektrike

Slovenija 19. Jul 202314:51 0 komentarjev
Posnetek zaslona/spletna stran ELektro Ljubljana
Posnetek zaslona/spletna stran ELektro Ljubljana

Zaradi močne nevihtne linije, ki je dosegla Slovenijo, je bila ponekod po državi ponovno prekinjena oskrba z elektriko. Malo pred 15. uro je brez elektrike ostalo več kot 26 tisoč uporabnikov Elektra Ljubljana. Brez nje pa so ostali tudi odjemalci Elektra Primorska.

Kot lahko razberemo z interaktivnega zemljevida izklopov na spletni strani Elektra Ljubljana, je malo pred 15. uro brez elektrike ostalo kar 26.814 njihovih uporabnikov. V slabih 15 minutah se je to število nato zmanjšalo na dobrih 22 tisoč, v pol ure pa je bilo brez električne energije le še 15.184 uporabnikov.

Do nenačrtovanih izklopov je prišlo predvsem na severu Ljubljane, v okolici Domžal in južno od Kamniške Bistrice, do posameznih izklopov pa tudi v okolici Metlike, Črnomlja in Kočevja.

Tudi odjemalci Elektra Primorska so ponekod ostali brez električne energije. Kot so pojasnili pri distributerju, je malo pred 15. uro brez nje ostalo 800 odjemalcev na Cerknem (Novaki, Ravne, Kladje, Šebrelje, Gorenji Novaki), Tolminskem (Sela nad Podmelcem, Logaršče, Lom, Trebuša), Kobariškem (Robič blok), Kanalskem (Avče, Doblar), Idrijskem (Rejci) in Ajdovskem (Kovk), kjer na bi bile napake predvidoma najprej odpravljene.

“Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, dela bodo potekala ves dan,” so še pojasnili.

Že včeraj je močno neurje povzročilo, da je bilo več kot 38 tisoč odjemalcev nenačrtovano brez elektrike.

Slovenci brez elektrike ostali že prejšnji teden

Na N1 smo ravno pred kratkim pisali, da neurja včasih povzročajo okvare na električnem omrežju in izpad oskrbe z elektriko – v jutranjem neurju v sredini prejšnjega tedna je denimo samo na območju Elektra Maribor za kratek čas brez elektrike ostalo 50 tisoč odjemalcev. S hitrim posredovanjem vzdrževalcev so to številko že dopoldan zmanjšali na 32 tisoč, ob 17.30 pa je bilo brez elektrike še 4.600 odjemalcev.

Dokončna sanacija bo ponekod trajala vsaj en mesec, po spletni strani sporoča Elektro Maribor, ki ugotavlja, da je porušeno večje število drogov, tudi betonskih.

Da je vreme vse bolj pomemben dejavnik kakovosti oskrbe z električno energijo, v razvojnem načrtu ugotavlja tudi Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo), ki kot eno ključnih rešitev navaja vkop kablov. Pod zemljo je približno polovica našega omrežja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!