Zaradi gneče v Stanežičah ministrstvo predlaga vzpostavitev dveh testnih točk

Koronavirus 19. Jan 202213:54 > 19:29 2 komentarja

Na cesti proti ljubljanski testirni točki v Stanežičah se je dobršen del dneva vila gneča, ki se je začela že na Celovški cesti. Čeprav se je z današnjim dnem spremenil protokol testiranja, s katerim naj bi se zmanjšala obremenitev testirnih točk, pa sprememba očitno ni imela želenega učinka. V popoldanskem času so z ministrstva za zdravje na ZD Ljubljana celo poslali pobudo, naj odvzem brisov omogočijo vsaj na dveh testnih točkah.

Potem ko smo včeraj potrdili kar 12.286 okužb s koronavirusom, je bila tudi danes pred točkami za testiranje v Ljubljani velika gneča, ki je v kombinaciji z običajno popoldansko prometno konico na cestah povzročila nemalo težav in nezadovoljstva.

Da so bili zastoji na cestah zares posledica velikega navala na testirni center v Stanežičah, so nam potrdili tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana: povedali so, da na vstopni točki tudi sami izkušajo veliko gnečo, zaradi katere brise jemljejo tako hitro, kakor lahko.

Prometnoinformacijski center je poročal, da je bil na cesti Ljubljana–Medvode, med Šentvidom in Stanežičami, v obe smeri zastoj. Gneča je bila tudi na gorenjski avtocesti, v predoru Šentvid, na izvozu na Celovško cesto iz smeri Kosez.

Pristojni so zato priporočali izvoz Brod. Policisti so morali na več kritičnih točkah urejati promet, so nam za N1 potrdili na PU Ljubljana.

Z današnjim dnem nov protokol dostopanja do PCR-testa

Kot nam je sporočil bralec, ki je moral opraviti PCR-test v Stanežičah, se je tudi sam znašel v gneči. Na odvzem brisa je čakal več kot eno uro.

Danes je sicer prvi dan, ko velja nov protokol dostopa do PCR-testa. Po novem lahko do njega brez pozitivnega rezultata hitrega antigenskega testa dostopajo le ranljive osebe, med katere sodijo kronični bolniki, imunokomprimitirani, nosečnice in otroci.

Za preostale pa je predvideno, da opravijo hitro antigensko testiranje oz. samotestiranje in se le v primeru pozitivnega rezultata naročijo na PCR-testiranje.

Z ministrstva pobuda o dodatni testirni točki

V popoldanskem času je ministrstvo za zdravje na ZD Ljubljana naslovilo pobudo, da bi slednji organizirali vsaj dve točni za jemanje brisov za PCR-testiranje.

Na ministrstvu so hkrati predlagali, naj družinski zdravniki paciente na odvzem brisa napotujejo tudi k zasebnim izvajalcem, s čimer bi omogočili, da bo odvzem brisov potekal kar najbolj tekoče in predvsem brez zastojev.

Stanežiče Stanežiče
Posnetek zaslona/Google zemljevid
Prometni zastoj Prometni zastoj
BOBO
Gneča na Celovški cesti v Šiški Gneča na Celovški cesti v Šiški
N1
Stanežiče gneča Stanežiče gneča
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje