Kako po novem do PCR-testa?

Koronavirus 18. Jan 202215:35 2 komentarja
PCR testiranje v Stožicah
Žiga Živulović Jr./BOBO

S sredo v veljavo stopa nov protokol, ki uvaja določene spremembe pri dostopanju do PCR testiranja. Z novim protokolom želijo pristojni razbremeniti laboratorije, saj ti trenutno dejavnosti izvajajo na robu svojih zmogljivosti.

S pomočjo protokola, ki v veljavo stopa v sredo, 19. januarja 2022, želijo pristojni zagotoviti dostopnost do PCR testov, ki predstavljajo zlati standard pri potrjevanju okužbe s koronavirusom. Ker se laboratoriji soočajo s skokovitim porastom obsega testiranja, so tako na ministrstvu za zdravje uvedli nekaj sprememb.

Zaradi povečanih potreb po testiranju – pred epidemijo sta največja slovenska laboratorija, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, opravila približno 10.000 preiskav v enem letu, v trenutnih razmerah pa jih toliko opravita v enem delovnem dnevu – so tako na ministrstvu za zdravje uvedli dvostopenjski protokol.

Kako do PCR-testa, če oseba ne kaže znakov okužbe?

  • Oseba najprej opravi hitri antigenski test (samotestiranje ali na testirnih točkah).
  • V primeru negativnega izvida se predvideva, da oseba ni okužena s koronavirusom.
  • V primeru pozitivnega izvida gre oseba lahko na PCR-testiranje. Tam mora dokazati, da je bil predhodno opravljeni hitri antigenski test pozitiven. To dokaže s fotografijo pozitivnega testa ali test prinese s seboj na PCR-testiranje.

Asimptomatske osebe z jutrišnjim dnem za dostop do PCR-testa nujno potrebujejo pozitivni hitri test.

Kako do PCR-testa, če oseba kaže znake okužbe?

  • Ranljive osebe (kronični bolniki, osebe z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in otroci) pokličejo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR testiranje.
  • Vsi ostali morajo najprej opraviti hitro antigensko testiranje.
  • V primeru negativnega hitrega antigenskega testa se oseba samoizolira in v izolaciji ostane tri dni. V tem času koristi bolniški stalež, če težave ne izzvenijo, test ponovi oz. o tem obvesti zdravnika. Če težave izzvenijo, se predvideva, da oseba ni okužena s koronavirusom.
  • V primeru pozitivnega testa gre s potrdilom (slika pozitivnega hitrega antigenskega testa ali fizična prisotnost testa) na PCR testiranje.
Posnetek Zaslona

Kje lahko do PCR-testa pridete v Ljubljani, si lahko preberete v članku Če imate pozitiven hitri test, vam za PCR-test ni treba klicati zdravnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje