Velikonočni ponedeljek mnogi izkoristijo za obiske in izlete

Slovenija 10. Apr 202307:19 > 14:04 0 komentarjev
Kriška gora
DDD

Na velikonočni ponedeljek so se mnogi odpravili od doma. Po običaju namreč verniki tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob Jezusovem vstajenju. Po več slovenskih krajih je tudi navada, da na velikonočni ponedeljek v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov.

Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, ko se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema, se mnogi odpravijo od doma. Po običaju namreč verniki tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob Jezusovem vstajenju. Pri nas je velikonočni ponedeljek enako kot v večini evropskih držav dela prost.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje tudi na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila drugim, kar opisuje Sveto pismo.

Po ljudskem običaju je zato ta dan namenjen obiskom, marsikje pa je tudi dela prost dan. Slednje številni izkoristijo za obiske in izlete. Tem naj bi bilo danes bolj ali manj naklonjeno tudi vreme.

Po cerkvah so danes še vedno potekala bogoslužja. Po več slovenskih krajih je tudi navada, da na velikonočni ponedeljek v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Ponekod pirhe tudi skrivajo in iščejo.

Papež velikonočna praznovanja sklenil s pozivom k miru v Ukrajini

Papež Frančišek je danes na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in s tem zaključil letošnje praznovanje velike noči. Ob tem je znova pozval k prizadevanjem za mir v svetu in posebej Ukrajini. “Vztrajajmo pri klicu k miru na vsem svetu, posebej za drago in mučeno Ukrajino,” je pozval papež.

papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

V nedeljo je Frančišek ob veliki noči, največjem krščanskem prazniku, daroval mašo v baziliki svetega Petra, po njej pa bo podelil blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi). Tudi v nedeljo se je zavzel za mir v svetu. Na Trgu svetega Petra, kjer se je po ocenah Vatikana zbralo 100.000 vernikov, je pozval h koncu vojne v Ukrajini, mednarodno skupnost pa še, naj si prizadeva za končanje te vojne in vseh spopadov, ki “s krvjo skrunijo svet”.

Papež, ki se je pred tednom dni zaradi bronhitisa zdravil v bolnišnici, je pred veliko nočjo nekoliko omejil svoje dejavnosti. Med drugim se ni udeležil petkovega križevega pota v Koloseju.

V Metliki izročilno velikonočno zaviranje kola

Člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, ki na velikonočni ponedeljek vsako leto pripravijo prireditev Vuzemski ponedeljek s tradicionalnim zaviranjem kola, bodo to značilno metliško obredje izvedli tudi danes.

Po podatkih Folklorne skupine Ivan Navratil želijo prikazati izročilni ljudski običaj zaviranje kola, ki ga je belokranjski narodopisec Ivan Navratil že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu, temu obredju pa so se metliški meščani odpovedali zelo redko. Metliško kolo na prostem na vuzemski oziroma velikonočni ponedeljek so sicer v preteklosti zavirali na metliškem Pungartu pri cerkvici sv. Martina, od leta 1992 pa ga plešejo na omenjenem Trgu svobode v starem delu mesta.

Obredje v celoti združuje šest različnih plesnih iger – kolo, must, rešetca, robčeca, petelinji boj in turn, od katerih pa nekatere v zadnjem obdobju opuščajo. Gre sicer za ohranjeni najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki so ga leta 2013 vpisali v register nesnovne kulturne dediščine, leta 2018 pa razglasili za nesnovno dediščino državnega pomena.

Bela krajina je znana tudi po izdelavi velikonočnih pisanic in drsank.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!