Veljavnost PCT-potrdila: “Zadeve se lahko še spremenijo”

Koronavirus 16. Nov 202109:35 > 15:25 0 komentarjev
PCT potrdilo
Aljaž Uršej/N1

Evropsko covidno potrdilo, ki ga v Sloveniji uporabljamo tudi za izkazovanje pogoja PCT, ima po polnem cepljenju, ne glede na prejeto cepivo, neomejeno veljavnost, sta nam znova potrdila Nacionalni inštitut za javno zdravje in njegov direktor Milan Krek. "Ob polnem cepljenju potrdilo velja neomejeno," je dejal Krek, a opozoril, da ni nujno, da bo tako tudi v prihodnosti.

Konec prejšnjega tedna smo na N1 objavili članek z naslovom Koliko časa velja PCT-potrdilo?, v katerem smo pojasnjevali, do kdaj evropsko covidno digitalno potrdilo (ECDP) velja za tiste, ki so se cepili, so covid-19 preboleli ali so po preboleli bolezni še dodatno prejeli poživitveni odmerek cepiva.

Na družbenem omrežju Twitter nas je nato uporabnik opozoril, da zapisano v našem članku ne drži in da ima vsako PCT (preboleli, cepljeni, testirani) potrdilo tehnično omejeno obdobje veljavnosti. Tudi potrdila o cepljenosti oziroma prejetem poživitvenem odmerku. Kot je še zapisal, je lahko veljavnost potrdila krajša, če tako določajo pravila, zakoni oziroma odloki v posamezni državi.

NIJZ: Ni pravil, ki bi veljavnost potrdil omejevali

Za razjasnitev zapisanih podatkov, ki nam jih je posredoval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in smo jih nato tudi objavili, smo na inštitutu znova preverili, koliko časa velja digitalno covidno potrdilo, na katerem je QR-koda in s katerim izkažemo izpolnjevanje pogoja PCT. Na NIJZ so za N1 še enkrat potrdili, da je veljavnost potrdil o cepljenju za zdaj neomejena.

“Urejanje veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila je v pristojnosti Evropske unije oziroma teles na ravni EU, ki to področje urejajo. Za zdaj odločitve, ki bi urejala to področje na ravni vseh članic EU, še ni, z izjemo odločitve, ki ureja status prebolelosti in ga omejuje na 180 dni ob predpogoju pozitivnega PCR-testa. Veljavnost potrdil o cepljenju je za zdaj neomejena, ker (trenutno) ni nobenih poslovnih pravil, ki bi veljavnost teh potrdil omejevali,” so pojasnili za N1.

PCT potrdilo
Aljaž Uršej/N1

Kot so še dodali na NIJZ, je lahko potrdilo veljavno tako dolgo, kot je veljaven ključ, s katerim je bilo podpisano. “Trenutni ključ je veljaven do 4. junija 2023, kot je ugotovil bralec. Menjava ključa je predvidena za obdobje vsakih šest mesecev. Potrdila, ki bodo izdana z novim ključem, bodo imela ustrezno daljšo veljavnost. Obstoječa potrdila še vedno veljajo do 4. junija 2023. Tudi ko za kakšen konkretni EDCP veljavnost poteče (čez dve leti), pa si lahko uporabnik prek portala zVEM izda nov certifikat, če še vedno izpolnjuje pogoje, ki bodo veljali takrat,” so ob tem še dodali na NIJZ.

Da je veljavnost ECDP po polnem cepljenju neomejena, je za N1 potrdil tudi direktor NIJZ Milan Krek. Dodal je, da ni nujno, da bo tako tudi v prihodnje. “Veljavnost potrdil se ureja na ravni EU. Tam se sestaja skupina, ki ima tudi iz naše države dva predstavnika. Skupina bo odločala, kaj bo z veljavnostjo kode QR. Še vedno se bo treba namreč odločiti, kako bo naslednje leto, do kdaj bo delovala in tako naprej,” je povedal Krek.

Opozoril je, da koda na evropskem digitalnem potrdilu prvotno ni bila namenjena za nadzorovanje pogoja PCT v Sloveniji, ampak prehajanju državnih meja. “To kodo naj bi imele vse države članice EU, zato da bi lahko posamezniki prosto prehajali meje in je zato tudi posledično tudi regulirana na ravni EU. Gre za evropski in ne slovenski projekt. Pri nas to narobe razumejo. V Sloveniji smo QR-kodo nato začeli uporabljati za izkazovanje pogoja PCT,” je komentiral direktor NIJZ.

Ob tem je znova poudaril, da ob polnem cepljenju potrdilo s QR-kodo velja neomejeno. “Se pa lahko zadeve spremenijo, saj še vedno ne vemo vsega o cepljenju, zgodijo se različne interpretacije in podobno,” je še dejal Krek.

Koliko časa velja potrdilo PCT?

– Potrdilo po polnem cepljenju ima, ne glede na prejeto cepivo, neomejeno veljavnost. Prav tako je veljavnost potrdila neomejena po prejetem tretjem oziroma poživitvenem odmerku.

– Potrdilo o preboleli bolezni velja šest mesecev. Neomejeno veljavnost potrdila lahko prebolevniki dobijo s cepljenjem v roku šestih mesecev po okužbi, cepijo se lahko zgolj z enim odmerkom.

– Tisti, ki so se najprej cepili s prvim odmerkom, nato pa so zboleli, imajo potrdilo z veljavnostjo šestih mesecev. Če želijo pridobiti potrdilo z neomejeno veljavnostjo, se morajo ponovno cepiti.

– Kdor je bil najprej polno cepljen in je nato zbolel za covidom-19, ima potrdilo z neomejeno veljavnostjo. Pridobi lahko tudi potrdilo o prebolelosti, ki ima rok veljavnosti omejen na 180 dni (šest mesecev).

– Pogoj PCT je mogoče izkazovati tudi z negativnim testom. Negativni PCR-test velja 72 ur, negativni hitri antigenski test pa 48 ur.

grafika
N1

Kaj pa zaščita?

Ali neomejena veljavnost potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT pomeni tudi neomejeno zaščito? “Trajne imunosti ne poznamo pri nobenem od respiratornih virusov. Po določenem času je vsak spet dovzeten za okužbo, če se ne cepi in ne upošteva ukrepov,” je v pogovoru za rubriko Poglobljeno na N1 povedala virologinja Tatjana Avšič Županc. Pojasnila je, da je cepivo idealna obramba pred virusi, ki ima samo enega gostitelja – v primeru SARS-CoV-2 smo to mi. A zaščita ni popolna, nič ni 100-odstotno, je dodala. Jasnega odgovora na to, kako dolgo traja zaščita, še nimamo. Dokler ne bodo znana nova dejstva, bo trajanje zaščite veljalo neomejeno, pa je na portalu Cepimo.se pojasnil NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!