Arso: Veter, ki razpihuje požar, se v popoldanskih urah vrača

Slovenija 21. Jul 202211:49 > 12:11 0 komentarjev
požar
Slovenska vojska

Na Krasu še vedno divja obsežen požar, gasilcem precej nevšečnosti povzroča maestral, ki razpihuje ogenj na slovenski strani. Trenutno smo v zatišju, a bo ta znova zapihal po 13. uri, je ocenil Brane Gregorčič z Arsa.

Na Primorskem divja najhujši požar v zgodovini Slovenije, gasilcem pa delo otežuje maestral, ki piha z morja proti kopnemu in razpihuje ogenj.

Po besedah Braneta Gregorčiča z Agencije RS za okolje (Arso) danes in jutri na Primorskem močnejšega vetra ne bo. Kljub temu bo po 13. uri zapihal maestral, ki z morja piha na razgreto celino in se bo okoli 19. ure umiril, tako bo vse do petka zjutraj. Takrat bo zapihala šibka burja, ki pa piha v nasprotno smer od maestrala, torej bo veter zapihal proti Italiji, je še pojasnil Gregorčič. A bo popoldne spet zapihal veter z morja, ki bi spet lahko razvnel žarišča na slovenski strani. “A ti vetrovi ne bodo tako močni, kot so morda po nekaterih območjih po Evropi ali severni Ameriki, kjer požari še hitreje napredujejo,” je še ocenil.

Manjše količine padavin, ki jih bomo deležni v prihodnjem tednu, bodo po besedah hidrologa Andreja Goloba nekoliko omilile stanje na Krasu, ne bodo pa povsem rešile pomanjkanja podzemnih voda, za to bi namreč potrebovali več zaporednih padavin, je ocenil. Padavinski primanjkljaj iz preteklih mesecev je tako velik, da bo za obnovo količin podzemne vode potrebnih več zaporednih padavinskih dogodkov, je poudaril. “Bo pa že vsak manjši padavinski dogodek zelo dobrodošel,” je še ocenil Golob. Stanje podtalnice je sicer nizko v večjem delu države.

Zaradi požara na Krasu je tudi kakovost zraka na Goriškem trenutno slabša. Prav tako pa poslabšanje trenutno občutijo v Mestni občini Koper, Občini Postojna in Mestni občini Nova Gorica, so sporočili iz kabineta župana Mestne občine Koper. “Ob požaru namreč nastajajo različne škodljive snovi, ki smo jim izpostavljeni z vdihavanjem, zaradi česar obstaja nevarnost poslabšanja zdravstvenega stanja prebivalstva na območju velikih koncentracij delcev v zraku,” so zapisali v sporočilu. “Onesnaženje zraka je s prašnimi delci najbolj kritično nekaj kilometrov v okolici samega požara,” je ocenil Gregorčič, ki tamkajšnjim prebivalcem svetuje, da se ne zadržujejo na prostem.

Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem ljudem priporoča izogibanje pretiranim fizičnim aktivnostim, ljudem z zdravstvenimi težavami pa svetuje zadrževanje v zaprtih klimatiziranih prostorih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!