Vetrne elektrarne na Pohorju: “Spoštujte voljo ljudi, projekta si ne želijo”

Slovenija 06. Dec 202321:09 9 komentarjev
Vetrne elektrarne
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je na današnji nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS opravil razpravo o načrtovani gradnji vetrnih elektrarn na Pohorju. Ob tem so zavrnili predlagane sklepe SDS ter podprli sklep koalicije, da pristojno ministrstvo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja upošteva mnenje lokalnih skupnosti.

Poslanska skupina SDS je predlagala, da bi odbor ministrstvo za naravne vire in prostor, ki vodi integralni postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo 35 vetrnih elektrarn na območju Treh Kraljev in Areha, pozval, naj ob upoštevanju negativnega mnenja lokalnih skupnosti postopek ustavijo takoj, ko bo to v skladu z veljavno zakonodajo mogoče.

Ob tem so v SDS predlagali še sklep, da država ustavi vse že začete in načrtovane postopke umeščanja vetrnih elektrarn na Pohorju.

Predstavnica predlagateljev Karmen Furman, tudi mestna svetnica v Slovenski Bistrici, je koalicijskim poslancem med drugim povedala, da jim lokalne skupnosti odločno sporočajo, da si projekta ne želijo. “Če smo v času volitev poslušali, kako boste spoštovali voljo ljudi, potem jo dajte, a ne le z besedami, pač pa danes tudi z dejanji,” je dejala. Poslanka SDS je v uvodni obrazložitvi podrobno pojasnila dosedanje dogajanje v zvezi z umeščanjem vetrnih elektrarn s strani projektnega podjetja energija na veter, ki po njenih besedah že dlje časa razburja prebivalce Slovenske Bistrice, Zreč, Oplotnice in Ruš.

Namera za postavitev vetrnih elektrarn na Pohorju je po njenem mnenju povsem nerazumljiva in škodljiva tudi z vidika dejstva, da sodi pod zaščiteno območje Nature 2000, pa tudi glede na dejstvo, da pod okriljem Partnerstva za Pohorje z vladno uredbo tam ustanavljajo regijski park z namenom spodbujanja zelenega turizma.

vetrnica, vetrna energija, veter, elektrarna
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je poslanki očitala pavšalne navedbe glede vetrne energije, saj da je treba ločevati slabe in dobre prakse. Ob tem je spomnila, da je konkretni projekt tudi posledica preteklih ravnanj občine. “Slovenija izrazito negativno izstopa v primerjavi z drugimi članicami EU na področju vetrne energije. Tudi vse države, ki so primerljive po površini zaščitenih območij Nature 2000, imajo z izjemo Bolgarije že zdaj več tisoč megavatov inštalirane moči iz vetrne energije,” je dejala.

Glede predlaganih sklepov opozicije je dejala, da si očitno samo v Sloveniji lahko dovolimo politično razpravo o sklepih, ki pozivajo h kršitvam zakona, poseganju ene veje oblasti v drugo in političnem poseganju v zakonito vodene upravne postopke.

Po besedah vodje sektorja za dovoljenja na ministrstvu za naravne vire in prostor Sandija Rutarja je postopek trenutno v fazi pridobivanja mnenj, nekaj je bilo pozitivnih, druga pomanjkljiva ali pa negativna, investitor pa je zdaj v fazi dopolnjevanja.

Na vprašanje Furman ni dobila zagotovila, ali bo negativno mnenje lokalnih skupnosti pomenilo negativno odločbo glede gradbenega dovoljenja, je pa Rutar dejal, da so zavezani mnenjem mnenjedajalcev in da ne morejo odločati v nasprotju z njimi.

Tamkajšnje prebivalstvo projektu oporeka

Seje odbora so se udeležili tudi predstavniki pohorskih občin Slovenska Bistrica, Ruše in Zreče, krajevnih skupnosti Tinje, Kebelj in Šmartno na Pohorju, civilne iniciative, okoljskih organizacij ter Komunalnega podjetja Slovenska Bistrica.

Bistriški župan Ivan Žagar je dejal, da mu ni jasno, na podlagi katerih občinskih aktov država vodi integralni postopek, pa tudi ponovil stališče, da bi morala država za tako velik projekt, ki ga je investitor razdrobil na manjše, sprejeti spremembe državnega prostorskega načrta. Apeliral je, da pristojni pri sprejemanju odločitev upoštevajo volja občine in prebivalcev.

Ruška županja Urška Repolusk je dodala, da je investicija za občane Ruš nesprejemljiva, proti projektu pa se je izrekla tudi predstavnica občine Zreče Katjuša Črešnar, kjer imajo pomisleke zaradi ogrožanja njihovih razvojnih načrtov na področju turizma.

Predstavnik civilne iniciative Drago Mahorko je znova ponovil vsa njihova že znana stališča, zato je poslance pozval, da sprejmejo takšno odločitev, da bo umeščanje načrtovanih vetrnic ustavljeno, saj jih tamkajšnje prebivalstvo ne želi.

V razpravi članov odbora so koalicijski poslanci poudarjali, da začetek umeščanja vetrnih elektrarn sega v čas prejšnje vlade. Čeprav so bolj ali manj vsi člani odbora, med katerimi so razpravljali v glavnem tisti, ki prihajajo iz vzhodnega dela Slovenije, nasprotovali postavitvi vetrnic na Pohorje, pa so si bili neenotni glede predlaganih sklepov.

“Vmešavanje zakonodajne v izvršno vejo oblasti”

Po besedah poslanke Svobode Sare Žibret je bil projekt doslej nekorektno voden in namerno razdrobljen, a na srečo ima zakonodaja vendarle varovalke. Nekatere državne inštitucije so namreč že podale negativno mnenje. “Verjamem, da ima zakonodaja varovalke, ki pomisleke in interese prebivalcev ščiti, in tudi, da vlada ne bo spreminjala zakonov v smeri, ki bi škodovala lokalni skupnosti,” je dejala.

Nataša Sukič iz Levice je dejala, da je absolutno na strani lokalnega okolja ter da v stranki projektu nasprotujejo. Čeprav je po njenem treba pospešiti uvajanje obnovljivih virov energije, pa je to treba početi na družbeno in okoljski sprejemljiv in trajnostni način.

“Več kot očitno je, da v lokalnem okolju enoglasno ni konsenza za realizacijo projekta na Pohorju, pa tudi precej mnenjedajalcev je izdalo negativno mnenje,” je dejala, kljub temu pa je predlagane sklepe SDS označila za vmešavanje zakonodajne v izvršno vejo oblasti.

Ruška poslanka iz vrst SD Bojana Muršič je pozdravila današnjo razpravo, saj je seznanjanje ljudi o tako velikem projektu zelo pomembno. O predlaganih sklepih SDS je dejala, da zadev, ki potekajo v splošnem upravnem postopku, ni mogoče reševati na politični ravni in na podlagi nezakonitih sklepov. Postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja se mora nekako zaključiti, sama pa verjame, da do pozitivne odločbe ne bo prišlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje