Dopisovanje Logarja in Janše na odprti sceni. Kaj je v ozadju?

Slovenija 06. Dec 202319:46 25 komentarjev
Janez Janša, Anže Logar
Srdjan Živulović/ BOBO

Kaj je v ozadju odmevnega sporočila SDS, da se je njihov vidni poslanec Anže Logar brez dvoma odločil ustanoviti novo stranko? Med drugim naj bi bil v razpravi na organih SDS podan tudi predlog za izključitev Logarja iz stranke.

V javnosti in v političnih krogih odmevajo sporočila, ki sta si jih na odprti sceni, kar prek družbenih omrežij, danes pošiljala prvak SDS Janez Janša in donedavni predsednik sveta stranke, poslanec Anže Logar.

Nekateri v tem dopisovanju vidijo predstavo za javnost, češ da gre za dogovorjen manever, s katerim bi Logar dokazal svoj odmik od stranke. Drugi menijo, da je Janša v zadnjih Logarjevih potezah zaznal neposlušnost in ga zato želi disciplinirati.

Po besedah naših virov so poslanci SDS na včerajšnji seji poslanske skupine ocenjevali, da je skrajni čas, da se Logar izjasni o svoji nadaljnji politični poti. Izpostavljali so, da je nekorektno, da za svoje ambicije koristi kapacitete SDS, potem pa bi se tik pred državnozborskimi volitvami odločil za ustanovitev nove stranke. Navajali naj bi tudi, da je Logar razkritje odločitve napovedoval do konca letošnjega leta.

Logar brez odgovorov tudi na vprašanja poslanskih kolegov

A se Logar po informacijah N1 ni dal. Na zelo konkretna vprašanja poslanskih kolegov, ali bo ustanovil novo stranko in kdaj ima namen to storiti, znova ni jasno odgovarjal. Dejal naj bi, da se za to še ni odločil. Če pa se bo, pa naj bi ustanavljanje stranke po njegovih besedah trajalo najmanj eno leto.

Na seji poslanske skupine naj bi ponovno razlagal, kaj je namen Platforme sodelovanja, ki jo je ustanovil maja letos. Izrazil naj bi tudi željo, da naj ga v stranki ne postavljajo pred dejstvo in ne stiskajo v kot.

Več naših sogovornikov iz SDS v Logarjevem izmikanju prepoznava željo, da odločitve o odhodu iz stranke ne bi sprejel sam, temveč da bi ga ta izključila in bi torej izpadel kot žrtev. Vendar pa takšne odločitve na včerajšnji popoldanski seji izvršilnega odbora niso sprejeli.

Anže Logar in Eva Irgl
Žiga Živulović jr./BOBO

Kot so iz SDS sporočili danes, dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko, ni več. Kljub temu in kljub statutarnim možnostim pa izvršilni odbor ni predlagal njegove izključitve niti iz poslanske skupine niti iz stranke. Je pa člane stranke in javnost obvestil, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja “ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju”.

Za izključitev Logarja iz stranke naj bi se po besedah naših virov zavzel predvsem poslanec Jože Tanko, ki z Logarjem po dostopnih informacijah že dlje časa ni v dobrih odnosih.

Nekateri naši sogovorniki pa tudi med Janšo in Logarjem v zadnjem času zaznavajo precej zaostreno komunikacijo. “Verjamem, da ta ni zaigrana,” nam je dejal eden od njih.

Logar, ki ga sicer ni bilo ne na nedavni seji sveta stranke ne na včerajšnji seji izvršilnega odbora, je prejšnji teden potrdil, da ga je Janša večkrat pozval k odstopu z mesta predsednika sveta SDS. Prvič ob ustanovitvi platforme pred pol leta. Po besedah naših virov pa ga (še) ni pozval k izstopu iz stranke in poslanske skupine.

Janša o ločitvi: V interesu SDS je, da se situacija razčisti čim prej

Na seji sveta pred dvema tednoma, na kateri so prisotni prejeli zgolj Logarjevo pisno obvestilo o odstopu s čela tega organa, je sicer Janez Janša predstavil daljšo analizo političnega kapitala Anžeta Logarja s predsedniških volitev.

Kot je poročal Reporter, je izpostavil Logarjevo nadaljevanje politike delnega distanciranja od SDS. Očital mu je, da je platformo, v kateri je politično mešana struktura, ustanovil brez posvetovanja oziroma usklajevanja časovnice s SDS. Prav tako po Janševem mnenju ni z nobeno potezo nakazal interesa za krepitev SDS, privabil ni niti enega novega člana (kljub obvezi vseh poslancev), ob nastanku platforme pa sta iz stranke dve članici celo izstopili. Janša je tudi opozoril, da Logar podpira ustavne spremembe glede imenovanja sodnikov, kar je v nasprotju s stališčem SDS.

Nadalje je prvak največje opozicijske stranke ocenil, da je kljub drugačnim izjavam v javnosti jasno, da je Platforma sodelovanja ustanovljena za nastop na volitvah v državni zbor, morda že tudi na volitvah v Evropski parlament. Po njegovem je interes in vidna strategija platforme, še posebej pa Logarja, “da se formalno v stranko preoblikuje čim kasneje in se tako izogne daljši medijski fronti”.

Analizo je sklenil z oceno, da nastanek nove Logarjeve stranke “ne more miniti brez posledic za stranko”. Zato si interesa Logarja in SDS delno nasprotujeta, je menil Janša in navedel tri ključne točke: “1. V interesu SDS je, da se situacija razčisti čim prej in da je dovolj časa za konsolidacijo. 2. V interesu SDS je, da Platforma sodelovanja zajema volilno telo neopredeljenih in levice in ne volivce, ki so v dosegu SDS. 3. V interesu SDS je, da je platforma dodana in ne odvzeta vrednost.”

Čisto na koncu pa je dodal sklep: “V skupnem interesu je, da je ločitev izpeljana korektno, odstop s funkcij, poravnava obveznosti do stranke, nekandidiranje oseb, ki javno izjavljajo, da ne bi sodelovali s SDS.”

sds
Matija Sušnik/DZ

Logarja smo prejšnji teden ob robu druge okrogle mize Platforme sodelovanja povprašali, kaj meni o tej Janševi analizi in ali bo torej do ločitve od SDS dejansko prišlo. Odgovor je bil kratek: “Ne, jaz tega ne razumem v tej smeri. Jaz to razumem verjetno kot neki strateški premislek predsednika stranke, ki se pripravlja na naslednje volitve.” Ni pa odgovoril na vprašanje, ali bo ostal poslanec SDS do konca tega parlamentarnega mandata.

Janša je sicer danes na omrežju X v zvezi z dogajanjem zapisal: “Če poslanec Anže Logar ne bo ustanovil nove stranke v roku enega leta in nas o tem ‘pravočasno’ obvestil, kot je napovedal včeraj, potem ni nobenega problema. Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli.”

Če pa se ne bo razpletlo tako, gre po Janševih navedbah zgolj za Logarjevo zavajanje javnosti.

Odzivi iz drugih strank: “Dogovorjen manever”, “svojih korenin ne more zatajiti nihče”…

V NSi ob v javnosti izraženih različnih pogledih SDS in njihovega poslanca Anžeta Logarja na politično delovanje slednjega poudarjajo, da se ne morejo znebiti “občutka, da so stvari dogovorjene”. “Gotovo ne bi bilo prvič,” je komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Obenem je ocenil, da je prenova slovenske desne sredine zdaj realnost.

V koaliciji dogajanje medtem spremljajo bolj zadržano. Ali gre zgolj za predstavo za javnost, je vprašanje za politične komentatorje, poudarja Luka Mesec iz Levice. Svojih korenin ne more zatajiti nihče, pa meni šef poslancev Svobode Borut Sajovic.

Vodja poslanske skupine največje koalicijske stranke Sajovic je sicer po današnjem rednem sestanku koalicije ocenil, da notranjih razmerij v SDS ter odnosa med stranko in Logarjem ne pozna. “V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop,” je ob tem komentiral ocene o morebitni ustanoviti nove stranke pod vodstvom Logarja.

Kljub temu v teh vidi pomemben signal, da se v slovenski politiki zaključuje določeno obdobje. “Mogoče se odpira več prostora, možnosti za sodelovanje, iskanje skupnih rešitev v dobro države,” je dejal. A hkrati meni, da svojih korenin ne more zatajiti nihče. Nekaj prostor za manever je sicer po njegovih besedah po vsakokratnih volitvah, a “v glavnem se ve, kje glasovi, ki izvirajo iz ene korenine, če se ne zgodi kaj posebnega, običajno tudi končajo”.

Janez Janša, Anže Logar
Primož Lavre / Reporter

Po današnjih odzivih iz SDS tako bistvenih sprememb v političnih razmerjih v parlamentu ne pričakuje. “Vsi, ki smo v politiki, imamo zaupanje volivcev, in prav je, da ljudje v Sloveniji prestopov v drugo politično sfero nikdar in nikoli ne nagrajujejo,” je še ocenil.

Še bolj zadržani z odzivi ob dogajanju v SDS so v manjših strankah koalicije, SD in Levici. V SD tega danes niso komentirali, minister za delo in podpredsednik vlade ter nekdanji koordinator Levice Luka Mesec pa je ocenil, da so vprašanja na to temo kot tudi o morebitni spremembi političnih razmerij ta trenutek zgolj špekulacije.

Aktualna vlada ima pred sabo še dve leti in pol mandata, zato je za zdaj po Meščevih besedah pomembno predvsem, kaj jim v tem času še lahko uspe doseči. “Ljudje bodo imeli dovolj časa in možnosti, da se bodo razumno odločali na volitvah,” je prepričan.

(STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje