VIDEO: Vprašanje novinarke zmotilo ministra

Slovenija 06. Jul 202212:09 > 13:00 9 komentarjev

Koalicija se še vedno ni poenotila o predlogu interventnega zakona za zdravstvo, trdijo v Levici. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci vprašanje o tem ostro prekinil.

Usklajevanje o interventnem zakonu za zdravstvo še vedno poteka, so nam odgovorili iz koalicijske stranke Levica. S tem so zanikali poročanje TV Slovenija, da se je koalicija uskladila včeraj. Ko je voditeljica Odmevov na TV Slovenija Rosvita Pesek včeraj povedala to informacijo, je bil v studiu prisoten tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je ni popravil.

Minister je sprva napovedal, da bo interventni zakon pripravljen do 8. junija, zdaj pa trdi, da ga bo vlada obravnavala kmalu. Kaj je tisto, o čemer se koaliciji še ni uspelo poenotiti, ni znano. V Levici vsebine niso želeli komentirati.

Na današnji novinarski konferenci na ministrstvu za zdravje je želela novinarka Slovenske tiskovne agencije Lea Majcen ministru postaviti vprašanje o interventnem zakonu, vendar jo je minister hitro prekinil.

“Na interventni zakon danes ne odgovarjam, ve se, kaj je in kako bo,” je dejal. Poudaril je, da je novinarska konferenca namenjena strategiji spopadanja s covidom-19. Interventni zakon bo podrobno predstavljen na posebni novinarski konferenci, ko bo čas za to, je pojasnil. “Interventni zakon bo kmalu na vladi,” je zagotovil. “Ko bo sprejet, sem na razpolago kadarkoli za pogovor o členih in ne o tistem, kar je prišlo v javnost. Interventni zakon nima veze s covid strategijo, ne mešajmo hrušk in jabolk. Tukaj moram biti tak.”

Predlog interventnega zakona smo na N1 razkrili prejšnji teden. Današnji ministrov odziv bi lahko pomenil, da so v koalicijskem usklajevanju iz besedila odstranili tisto, kar je zmotilo poznavalce zdravstva. Trditev Levice, da zakon vendarle še ni usklajen, pa bi lahko kazal, da ministrstvo še vedno vztraja pri nekaterih spornih točkah.

Poleg tega, kakšna je zadnja različica predloga, se pojavljajo tudi dileme, kaj namerava ministrstvo urediti z interventnim zakonom in kaj z drugimi predpisi. Bešič Loredan je na primer napovedal tudi nove določbe v splošnem dogovoru, torej dokumentu, ki podrobneje določa vsakoletno financiranje zdravstva. Ostaja tudi vprašanje, kakšen je načrt za porabo dodatnih 500 milijonov evrov za zdravstvo, ki jih je minister obljubil za obdobje do konca prihodnjega leta.

Med skorajšnjimi ukrepi, ki jih je minister napovedal in jih ni v javno znani različici interventnega zakona, je večina namenjena reševanju krize v primarnem zdravstvu. To so pomoč ambulantam pri administrativnih nalogah, prenos določenih kompetenc z zdravnikov na diplomirane medicinske sestre in oblikovanje posebnih ambulant splošne medicine za zavarovance brez izbranega zdravnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje