Vlada dvignila sredstva STA za 10 odstotkov: “Da ne bodo živeli od donacij”

Kultura 26. Jan 202313:37 > 14:14 2 komentarja
STA
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je potrdila besedilo pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije za letošnje leto. V. d. direktorice urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman in direktor STA Igor Kadunc bosta pogodbo predvidoma podpisala v petek. Vlada je višino sredstev uskladila z naraščajočimi stroški in inflacijo, vrednost pogodbe pa je za okoli 10 odstotkov višja kot lani. "Prav je, da je vlada zagotovila sredstva, da ne bodo živeli od donacij," je dejala Bezjak Cirman.

Vlada je na potrdila besedilo pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za letos. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov. Za podpis in izvajanje pogodbe je vlada pooblastila v. d. direktorice urada za komuniciranje Petro Bezjak Cirman.

S sklenitvijo te pogodbe bo agenciji, potem ko je bila že konec lanskega leta ukinjena sporna uredba o delovanju STA, zagotovljeno normalno financiranje za opravljanje javne službe, je izpostavila na novinarski konferenci po seji vlade.

“Slovenska tiskovna agencija namreč opravlja pomembno novinarsko delo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu. Finančne negotovosti, ki je pestila STA v zadnjem času, je s tem konec, saj po poslovnem načrtu STA dodeljen denar zadostuje za normalno delovanje agencije,” je navedla.

Pogodbo bosta z direktorjem STA Igorjem Kaduncem podpisala v petek ob 12. uri.

“Prav je, da je vlada zagotovila sredstva, da ne bodo živeli od donacij.”

Vrednost pogodbe je višja za okoli 10 odstotkov. “Znano je, da sem vsem višajo stroški in da je inflacija. Menim, da je prav, da je vlada prisluhnila temu in omogočila sredstva za normalno delovanje, da ne bi živeli od donacij, kot so v minulem letu,” je na vprašanje o razlogih za povišanje sredstev odgovorila Bezjak Cirman. Še vedno pa bo STA izvajal tržno dejavnost, ki predstavlja približno polovico dohodkov, je dodala.

Veliko prahu so dvignile fotografije STA. Zakon namreč tudi fotografije opredeljuje kot del javne službe. Zato so nekateri zahtevali, da so tudi fotografije javnosti dostopne brezplačno. Fotografi pa so na drugi strani opozarjali, da bi takšno ravnanje škodilo trgu. Obveljala je salomonska rešitev, STA je za brezplačno uporabo objavila le nekatere fotografije. To bo veljalo še naprej: za brezplačno uporabo bodo na voljo po štiri fotografije s posameznega dogodka.

Za prenovo deset let starega zakona o STA je pristojno ministrstvo za kulturo, je povedala Bezjak Cirman in dodala, da bo ministrstvo gotovo prisluhnilo tudi pobudam novinarjev.

Poslovanje STA pregleduje tudi računsko sodišče, odločitev je mogoče pričakovati v prvi polovici letošnjega leta. Že lani konec leta so na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) opravili prvi pogovor z računskim sodiščem, obiskali pa tudi ministrstvo za kulturo. Pričakujejo, da bo njihova odločitev služila tudi kot smernica za prenovo zakona o STA.

Vlada znižala stroške energentov tudi RTVS

Bezjak Cirman je izpostavila še, da je z doslej sprejetimi draginjskimi ukrepi vlada  znižala stroške energentov tudi drugemu javnemu mediju v Sloveniji Radioteleviziji Slovenija, in sicer v višini 3,5 milijona evrov.

“V obeh zakonih, ki veljata za javna medija, je namreč zapisano, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter zagotoviti primerno financiranje za izvajanje javne službe, kar z omenjenimi ukrepi vlada tudi izvaja,” je ob tem izpostavila Bezjak Cirman.

Spomnila je, da tri ministrstva (gospodarsko, finančno in kulturno) iščejo tudi rešitve za zasebne medije.

Zaposleni čakajo še sistemske rešitve

Predstavniki zaposlenih na STA ocenjujejo, da je letošnja pogodba za opravljanje javne službe v primerjavi z lansko “pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja tako finančne kot uredniške avtonomije”, saj odpravlja tudi plačevanje na kos. Namesto tega bo zdaj javna služba financirana kot dejavnost. “Tudi s pomočjo tega nova pogodba preprečuje, da bi vladni urad za komuniciranje lahko arbitrarno odločal, katere vsebine, opravljene v okviru javne službe, bo financiral in katerih ne, ter na ta način posredno vplival na uredniško avtonomijo oziroma uredniško politiko,” so pojasnili predstavniki zaposlenih.

Obenem pa so ponovili pričakovanje, da vlada še letos poskrbi tudi za pripravo ustrezne nadgradnje zakona o STA, in sicer tako, da bodo odpravljene nekatere nejasnosti glede opredelitve prvin javne službe, “obenem pa bo katerikoli vladi onemogočeno, da bi z arbitrarnimi odločitvami ogrozila ustrezno in razvojno usmerjeno financiranje javne službe ter uredniško avtonomijo STA”.

“Potem ko so bila državna sredstva za opravljanje javne službe STA dolga leta tako rekoč nespremenjena in niso pokrivala celotnih stroškov javne službe, je z letošnjo pogodbo vendarle prišlo do povečanja teh sredstev. Ustrezna višina nadomestila pa je nujna za zagotavljanje normalnega delovanja STA, upoštevajoč tudi stališče Evropske komisije glede vloge STA na medijskem trgu v Sloveniji,” so v odzivu na vladno potrditev pogodbe o financiranju javne službe Slovenske tiskovne agencije izpostavili Svet delavcev STA, Sindikat novinarjev STA, Zastopstvo uredništva STA in Uredniški kolegij STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje