Dan pred odhodom Janševa vlada imenovala šefa blagovnih rezerv

Slovenija 31. Maj 202215:29 > 01. Jun 2022 07:14 1 komentar
Zaščitna oprema
Žiga Živulović jr./BOBO

Dan pred imenovanjem nove vlade je odhajajoča sprejela še eno odločitev: za direktorja Zavoda za blagovne rezerve za naslednja štiri leta je imenovala Andreja Kužnerja, trenutnega vršilca dolžnosti. Ta bo svoj mandat sicer začel šele novembra. Se je Janševi vladi, ki opravlja le še tekoče posle, mudilo tudi zato, ker je bil med prijavljenimi kandidati Ivan Gale? "Gre za nepotizem in klientelizem v najčistejši obliki," odločitev komentira žvižgač Gale.

Zavod za blagovne rezerve je razpis za novega direktorja objavil 29. aprila, rok za prijave pa se je iztekel 13. maja. Na razpis so po poročanju STA prispele štiri vloge. Izbirna komisija je na podlagi pregleda vlog in opravljenih razgovorov s kandidati za direktorja zavoda predlagala Andreja Kužnerja.

Vlada ga je danes na dopisni seji imenovala za direktorja zavoda za naslednja štiri leta, in sicer od 16. novembra 2022 do 15. novembra 2026. Kužner kot vršilec dolžnosti direktorja zavod vodi od sredine novembra lani, ko je s položaja odstopil direktor zavoda Tomi Rumpf.

Med prijavljenimi za položaj direktorja zavoda je bil tudi Ivan Gale, nekdanji tam zaposleni, ki je pod vlado Janeza Janše ostal brez službe, potem ko je za oddajo Tarča na TV Slovenija spregovoril o nepravilnostih in političnih pritiskih pri nakupih zaščitne opreme in ventilatorjev.

Gale je bil na razgovoru za službo včeraj. “Na vprašanje, kaj bi bil moj prvi ukrep, če bi postal direktor Zavoda, sem odgovoril, da bi najprej zahteval odškodninsko odgovornost od prejšnjega direktorja Rumpfa in aktualnega vršilca dolžnosti direktorja Kužnerja, ki sta po moje trdnem prepričanju porabljala javni denar za obračunavanje z zaposlenimi. Tovrstna praksa ne sme ostati nesankcionirana. Država nujno potrebuje sodno prakso, po kateri bo organizacija od njihovih (bivših) vodilnih izterjala vsa neupravičeno porabljena sredstva,” je na svojem Facebook profilu zapisal Gale

“Na koncu me je predsednica komisije vprašala, če imam morda še jaz kakšno vprašanje za njih,” je še zapisal Gale. “Vprašal sem jih: ‘Bo vlada imenovala direktorja že danes, ali šele jutri, ker v sredo …? Dobil sem odgovor, da oni so pač samo komisija.'”

Ivan Gale: Gre za nepotizem in klientelizem v najčistejši obliki

Vlada Janeza Janše, ki opravlja tekoče posle, je odločitev sprejela danes, na svoji predzadnji dan. Jutri bo namreč parlament odločal o novi vladi Roberta Goloba.

“Last minute protiustavnost!” je danes na Facebooku odločitev komentiral Ivan Gale, ki je prepričan, da ne gre za tekoči posel. “Imenovanje ni bilo nujno za delovanje države oziroma Zavoda, saj je imel Kužner mandat vršilca dolžnosti direktorja do sredine novembra in ni bilo nobene potrebe po imenovanju po tem, ko je ministrom in predsedniku vlade s sklicem novega parlamenta funkcija prenehala. Še toliko huje, ker je bilo imenovanje opravljeno celo po tem, ko je državni zbor že izglasoval novega mandatarja. Gre za nepotizem in klientelizem v najčistejši obliki, kar pa ne more biti opravičljiv razlog, da bi tako imenovanje lahko kakorkoli umestili pod tekoči posel v smislu 115. člena Ustave RS.”

maske servieti Počivalšek
Žiga Živulović, Bobo

Razkritja žvižgača Galeta so bila sicer povod za preiskave nabav zaščitne opreme. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je prejšnji teden na Specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v zadevi nabave zaščitne opreme. Ovadene so tri osebe, neuradno so to odhajajoči minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, njegova sodelavka Andreja Potočnik in direktor družbe Geneplanet Marko Bitenc.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje