Vlada potrdila nove člane sveta Psihiatrične klinike Ljubljana

Slovenija 19. Okt 202320:19 5 komentarjev
psihiatrična klinika ljubljana
Denis Sadiković/N1

Potem ko je vlada junija, po objavi našega članka o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana, zamenjala pet članov v svetu tega javnega zavoda, je na današnji seji ponovno zamenjala predstavnike ustanovitelja. Svet v prejšnji sestavi se v štirih mesecih ni niti enkrat sestal.

Vlada je na današnji seji v svet javnega zavoda Univerzitetna psihiatrična klinika (UPK) Ljubljana za mandatno dobo štirih let kot predstavnike ustanovitelja potrdila Dragico Vrkič Kozlan, dr. Tomaža Subotiča, Simona Zoreta in Žigo Barbariča; kot predstavnik zavarovancev je bil imenovan Borut Bogataj, kot predstavnica uporabnikov pa Nika Cigoj Kuzma, izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade. Gre za šest članov, ki bodo poleg predstavnika zaposlenih sestavljali nov sedemčlanski svet zavoda, kot predvidevata pravilnik ministra za zdravje o svetih javnih zdravstvenih zavodov in sklep o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda UPK Ljubljana.

Svet zavoda psihiatrične klinike se v zadnjih štirih mesecih ni sestal, kljub temu da je klinika pod drobnogledom kriminalistov in komisije za sistemski nadzor. Oba postopka sta bila sprožena po objavi našega članka s pričevanji o nasilju nad pacienti, ki naj bi ga izvajali nekateri zaposleni na kliniki. Po objavi članka je svet zavoda, ki ga je vodila Branka Neffat, sklenil, da v celoti podpira delo vodstva klinike in ne vidi razloga, da bi svetniki odstopili, prav tako niso predlagali razrešitve generalnega direktorja klinike Bojana Zalarja. Vlada je zato pred meseci razrešila Neffat in druge štiri predstavnike ustanovitelja: Igorja Pigaca, Dražena Levojeviča, Danila Lončariča in Judith Unetič. Na njihova mesta je do izteka mandata takrat imenovala naslednjih pet članov: Tomaža Subotiča, Alenko Kolar, Tomaža Krišlja, Anjo Kocijančič in Marjana Mačkoška.

Vodstvo klinike je nato naročilo pravno mnenje, na podlagi katerega je zatrjevalo, da je sklep vlade o razrešitvi oziroma odpoklicu članov sveta nezakonit, saj da bi morala vlada v skladu z veljavno zakonodajo, ki predvideva sedemčlanske svete zdravstvenih zavodov, imenovati štiri in ne pet predstavnikov ustanovitelja. Na ministrstvu za zdravje se s tem tolmačenjem niso strinjali. “Novi člani sveta zavoda so v tem primeru zgolj nadomestili razrešene člane in njihov položaj je izenačen s položajem razrešenih članov,” so pojasnili pred časom in dodali, da bo devetčlanskemu svetu zavoda prenehal mandat, ko bo vlada “sprejela sklep o imenovanju novih članov (predstavnikov ustanovitelja, predstavnikov zavarovancev in uporabnikov) v novi številčni sestavi in za polni mandat v skladu z določbami novega 28. a člena Zakona o zdravstveni dejavnosti”.

Ne glede na zagotovila ministrstva, da je bilo imenovanje nadomestnih članov zakonito, pa se, kot rečeno, svet zavoda z novimi predstavniki ustanovitelja v štirih mesecih ni niti enkrat sestal. Pravni strokovnjak s področja upravnega prava, ki zaradi občutljivosti zadeve ni želel biti imenovan, je julija za N1 ocenil, da bi bila zaradi zelo slabe zakonske ureditve, ki tovrstne situacije ni predvidela, lahko pod vprašajem legitimnost odločitev, ki bi jih takšen svet zavoda sprejel.

Med štirimi predstavniki ustanovitelja, ki jih je na današnji seji potrdila vlada, je samo en član iz prejšnjega, devetčlanskega sveta – Tomaž Subotič. Ostalim štirim bo mandat prenehal.

Spomnimo na raziskovalno zgodbo N1, ki smo jo objavili konec maja: potem ko smo dobili informacijo, da naj bi se na Psihiatrični kliniki Ljubljana dogajalo nasilje, smo se o razmerah na kliniki pogovarjali s številnimi sogovorniki. Govorili smo s pacienti, ki so bili hospitalizirani na sprejemnih oddelkih, z njihovimi svojci, z več zaposlenimi in nekdanjimi zaposlenimi, ki so zasedali ali še vedno zasedajo različna delovna mesta na kliniki, s predstavniki uporabnikov in drugimi. V obsežni novinarski preiskavi nam je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike je navedbe o nasilju ves čas kategorično zavračalo.

Tu lahko preberete celoten preiskovalni članek: Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Tu pa vam je na voljo ves N1 dosje o dogajanju na Psihiatrični kliniki  Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje