Vlada pripravila predlog za odpoklic veleposlanikov. Kdo naj bi jih nasledil?

Slovenija 16. Jun 202313:14 3 komentarji
Tanja Fajon
Foto: BOBO

Vlada je predlagala odpoklic več veleposlanikov, ki se jim v poletnih mesecih iztečejo mandati. Kdo vse odhaja in kdo naj bi jih nasledil?

Vlada je na seji predlagala odpoklic devetih veleposlanikov, ki bi jim julija in na začetku avgusta potekli mandati.

Odpoklicali so veleposlanico na Portugalskem s sedežem v Ljubljani Blažko Kepic, veleposlanico v Romuniji, ki pokriva tudi Moldavijo, Leo Stančič, stalnega predstavnika pri zvezi Nato v Bruslju Erika Kopača, veleposlanika v Črni gori Gregorja Preskerja, stalnega predstavnika Slovenije pri Svetu Evrope Andreja Slapničarja, veleposlanika pri svetem sedežu ter pri malteškem viteškem redu Jakoba Štunfa, veleposlanika v Rusiji Branka Rakovca, ki iz Moskve pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan, veleposlanika v Braziliji Gorazda Renčelja, ki je zadolžen tudi za Bolivijo, Ekvador in Kolumbijo in veleposlanika v Ukrajini Tomaža Mencina, ki iz Kijeva pokriva še Armenijo in Gruzijo.

Večino naslednikov imenovali že sredi februarja

Vlada je večino veleposlanikov, ki naj bi v tujino odšli poleti, imenovala že na seji sredi februarja. Kot smo poročali na N1, je nekdanjemu veleposlaniku v Veliki Britaniji in v Italiji Iztoku Mirošiču, ki je trenutno na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve posebni odposlanec za prihodnost Evrope, prižgala zeleno luč za odhod na veleposlaniško mesto v ZDA. Svetovalec premierja Roberta Goloba za nacionalno varnost Andrej Benedejčič se po desetletju vrača na mesto stalnega predstavnika pri zvezi Nato v Bruslju. Nekdanjega veleposlanika v Pragi, Beogradu in Berlinu Franca Buta, ki je septembra lani postal posebni odposlanec zunanje ministrice Tanje Fajon za Varnostni svet Združenih narodov, pa je vlada imenovala za veleposlanika v Vatikanu.

Nekdanji veleposlanik v Egiptu in na Madžarskem Robert Kokalj naj bi odšel v Bukarešto, nekdanja veleposlanica na Slovaškem in na Portugalskem Bernarda Gradišnik pa v Podgorico. Na čelo veleposlaništva v Ankari naj bi odšel sedanji veleposlanik v Brasilii Gorazd Renčelj, v Braziliji pa ga bo nasledila Mateja Kračun, ki doslej veleposlaniškega položaja še ni zasedala.

Sedanjega veleposlanika v Podgorici Gregorja Preskarja je vlada imenovala za veleposlanika v Skopju, Mateja Prevolšek, ki se je lani poleti vrnila s čela veleposlaništva v Kairu, pa bo po novem veleposlanica v Ukrajini. Na Japonsko odhaja Jurij Rifelj, veleposlaniško mesto v Teheranu pa naj bi zasedel nekdanji veleposlanik v Turčiji Igor Jukič. Letos se izprazni tudi mesto veleposlanika na Portugalskem s sedežem v Ljubljani – na ta položaj je bila po naših informacijah imenovana diplomatka Mojca Nemec van Gorp.

V začetku maja pa je vlada, kot smo poročali na N1, za novo veleposlanico v Rusiji potrdila dolgoletno veleposlanico in sedanjo glavno diplomatsko nadzornico na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Darjo Bavdaž Kuret, za vodjo stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu pa Mateja Marna, ki je doslej vodil projektno skupino za kandidaturo Slovenije za Varnostni svet Združenih narodov.

Postopek imenovanja veleposlanikov je tajen, dokler država sprejemnica za posameznega veleposlanika ne izda soglasja.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje