Vlada proti zadržanju novele zakona o RTVS

Slovenija 12. Jan 202316:03 1 komentar
RTV Slovenija
Tina Kosec/BOBO

Vlada ustavnemu sodišču predlaga, da zavrne predlog za začasno zadržanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot so ga predlagali pobudniki ustavne presoje, ki nasprotujejo prekinitvi mandata nekaterim vodilnim.

Kot so zapisali v sporočilu po današnji seji vlade, bodo rešitve iz novele, ki so jo volivci potrdili tudi na referendumu, zagotovile, da se bo strankarska politika popolnoma umaknila iz upravljanja in vodenja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ter da se bo zaposlenim povrnila avtonomija in se bodo zagotovili pogoji za strokovno in neodvisno delo. Po ocenah vlade bodo civilnodružbene institucije, ki bodo samostojno imenovale svoje člane v organe RTVS, pri tem znale ohraniti in ubraniti avtonomijo.

“Podpora zakonu na referendumu je izraz spoznanja velike večine volivcev, da je nujna depolitizacija RTVS. Samo na ta način bo lahko RTVS v prihodnje opravljala svojo pomembno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja, ki je ključna za obstoj demokracije,” so napisali. To pravico je po njihovih navedbah mogoče zagotoviti le z zagotavljanjem in spoštovanjem temeljnih načel novinarskega dela, kot so načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, spoštovanje človekove osebnosti in dostojanstva ter načelo uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma.

Preberite še: Nika Kovač in Uroš Urbanija o razmerah na RTV – cenzura ali anarhija?

“Res je sicer, da bodo s sistemskimi spremembami prenehale funkcije predlagateljem ustavne presoje pred potekom mandatne dobe, vendar so posledice teh sprememb neprimerljivo manj pomembne, kot bi bile posledice zadržanja izvrševanja zakona za RTVS kot javni zavod za demokratično delovanje družbe in za pravice in svoboščine njenih prebivalcev kot gledalcev in poslušalcev programov RTVS,” so še pojasnili.

Ustavno sodišče je namreč prejšnji teden obravnavalo pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTVS. Pobudniki s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem so zahtevali tudi začasno zadržanje izvajanja novele, saj bi v nasprotnem primeru po njihovem mnenju lahko nastale povsem nepopravljive posledice. Z uveljavitvijo novele so namreč prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia, pobudniki ustavne presoje pa ob tem opozarjajo, da se je to zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov.

Preberite še: Ustavna presoja: Soočenje Aste Vrečko in Petra Gregorčiča o RTV Slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje