Vlada ustavnemu sodišču: Pričakujemo čim hitrejšo presojo o noveli zakoni o RTVS

Slovenija 24. Mar 202316:15 1 komentar
tv slovenija
Borut Živulović/BOBO

Vlada od ustavnega sodišča pričakuje pospešeno presojo v postopku ustavnosti o noveli zakona o RTVS. Ob tem vlada ustavno sodišče obvešča, "da identificira objektivne okoliščine, ki z vidika zagotovitve funkcioniranja zavoda in doseganja namena, za katerega je bil ustanovljen, dodatno potrjujejo izjemno pomembnost odločitve sodišča o pospešeni vsebinski presoji".

Vlada od ustavnega sodišča pričakuje pospešeno vsebinsko presojo v postopku za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). V stališču, sprejetem na četrtkovi seji, je vlada izpostavila, da objektivne okoliščine potrjujejo izjemno pomembnost čim hitrejše presoje.

Vlada je v sprejetem sklepu spomnila, da je ustavno sodišče v odločbi, s katero je zadržalo izvajanje nekaterih določb zakona, sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno in takoj nadaljevalo vsebinsko presojo. Ob tem vlada ustavno sodišče obvešča, “da identificira objektivne okoliščine, ki z vidika zagotovitve funkcioniranja zavoda in doseganja namena, za katerega je bil ustanovljen, dodatno potrjujejo izjemno pomembnost odločitve sodišča o pospešeni vsebinski presoji”.

Ustavno sodišče sicer te točke doslej še ni uvrstilo na dnevni red seje. So pa na sodišču dobili tudi več pobud za javno obravnavo v tej zadevi, a na ministrstvu za kulturo z odločitvijo, ali in kdaj bo ustavno razpisalo javno obravnavo, kot so pojasnili za STA, še niso seznanjeni. Na pojasnila ustavnega sodišča pa STA še čaka.

Ustavno sodišče je sicer februarja začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter 24. in 25. člena novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave, vsebinsko pa o ustavnosti novele še ni odločilo. Zato spremembe pri vodenju in upravljanju javnega zavoda še ne morejo biti uveljavljene.

Medtem se v javnosti pojavljajo očitki, da vodstvo zavoda, ki ima mandat vršilcev dolžnosti, sprejema sporne odločitve in deluje v škodo javne radiotelevizije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje