Volilci v postojnski volilni enoti prejeli napačne kandidatne liste

Slovenija 15. Apr 202212:01 > 14:23 9 komentarjev
Kandidatna lista
Zajem zaslona/FACEBOOK

Volilci v drugi volilni enoti, ki ima sedež v Postojni, opozarjajo, da so v poštne nabiralnike prejeli liste s kandidati, ki ne kandidirajo v njihovem volilnem okraju. Na Državni volilni komisiji (DVK) so napako za N1 potrdili, a poudarili, da se je zgodila med grafičnim oblikovanjem materiala, za katerega je odgovorno tiskarsko podjetje Cetis. V podjetju Cetis so se za napako že opravičili in jo pripisali "izjemni časovni stiski in številnim usklajevanjem v fazi grafičnega oblikovanja". Dodali so, da na samo glasovanje nima vpliva, saj so vse ostale objavljene informacije navedene pravilno.

Več uporabnikov Facebooka je opozorilo, da so volilci v drugi volilni enoti, ki ima sedež v Postojni, v poštne nabiralnike prejeli napačne kandidatne liste. V 8. volilnem okraju (občina Postojna) so namreč prejeli seznam kandidatov, ki sicer pritiče 1. volilnemu okraju (občina Tolmin). Ena od uporabnic Facebooka navaja, da je napačne kandidatne liste prejelo več tisoč volilcev.

Napako so za N1 potrdili tudi na Državni volilni komisiji (DVK), a poudarili, da se je zgodila med grafičnim oblikovanjem materiala, za katerega je odgovorno tiskarsko podjetje Cetis. Tudi v podjetju Cetis so napako potrdili in se zanjo opravičili ter zaprosili za razumevanje. Navedli so, da je v tiskani javni objavi za volilno enoto 2000 – Postojna do pomote prišlo na tretji strani, kjer so ob imenih političnih strank navedeni kandidati iz prvega volilnega okraja iste volilne enote – 2001 Tolmin.

“Neljuba pomota, ki se je zaradi izjemne časovne stiske in številnih usklajevanj zgodila v fazi grafičnega oblikovanja, nima vpliva na samo glasovanje, saj so vse ostale objavljene informacije v nadaljevanju dokumenta javne objave navedene pravilno; tako seznam potrjenih list kandidatov v volilni enoti kot tudi seznam potrjenih list kandidatov po volilnih okrajih,” so sporočili iz Cetisa in dodali, da so podatki pravilni tudi na sami glasovnici.

Druga volilna enota ima sedež v Postojni, obsega pa območja občin Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Izola, Koper, Nova Gorica, Piran, Postojna, Sežana in Tolmin. Po podatkih DVK je v tej volilni enoti 191.878 volilnih upravičencev.

Zamujanje glasovnic za slovenske državljane v tujini

O problemih pred državnozborskimi volitvami, do katerih je še devet dni, pa poročajo tudi slovenski državljani v tujini. Nekatere je že prejšnji teden skrbelo, da volilnega gradiva po pošti ne bodo prejeli pravočasno. “Bojazen je upravičena. Izseljenci imajo 6-odstotno možnost, da bodo gradivo pravočasno dobili in vrnili,” je v četrtek navedel direktor službe DVK Dušan Vučko, a poudaril, da na nobenih volitvah niso vsi volilci v tujini pravočasno dobili volilnega gradiva. V sredo zvečer je bilo na pošto denimo odpravljenih skoraj 60 tisoč pošiljk od skupno 100.500.

“Smo v zaostanku, imamo pa zato tudi razloge, ki niso vsi na strani DVK in Pošte Slovenija,” je pojasnil Vučko. DVK je že večkrat opozorila na neprimernost zakonsko določenih rokov, v četrtek pa napovedala tudi, da bo predlagala zakonske spremembe. Več preberite tukaj.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje