Volilci v tujini bodo prejeli prazne glasovnice za volitve predsednika

Slovenija 23. Avg 202213:44 1 komentar
Volitve
Žiga Živulović Jr./BOBO

Po zapletih z glasovanjem na aprilskih državnozborskih volitvah Državna volilna komisija uveljavlja nekatere novosti. Izseljencem in zdomcem, ki bodo iz tujine glasovali po pošti, bo DVK poslala uradno prazno glasovnico. Volilcem, ki imajo v tujini stalno prebivališče, bodo glasovnice po uradni dolžnosti poslali 45 dni pred volitvami. S tem se želijo izogniti zapletom pri poznem pošiljanju volilnih gradiv v tujino. Okuženi s koronavirusom bodo lahko glasovali na domu. Vlogo bodo morali oddati najkasneje v sredo v tednu, ko bodo volitve, priložiti pa ji bodo morali potrdilo o okužbi oziroma izolaciji.

Po številnih zapletih ob aprilskih državnozborskih volitvah, ko so številni Slovenci, ki živijo v tujini, volilno gradivo prejeli prepozno, se je Državna volilna komisija (DVK) odločila za spremembo. Tako izseljenci kot zdomci, ki bodo glasovali po pošti iz tujine, bodo prejeli uradno prazno glasovnico. Tako se bodo izognili morebitnim zapletom oziroma poznemu pošiljanju volilnih gradiv v tujino, so sporočili iz DVK.

Volilno gradivo za volilce s stalnim prebivališčem v tujini oziroma izseljence bo DVK Pošti Slovenije predal najmanj 45 dni pred dnevom glasovanja. Izseljenci imajo sicer možnost glasovanja tudi na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini, kjer je volišče.

Volilci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, a bodo v času volitev v tujini, oziroma zdomci pa morajo o tem, da želijo glasovati iz tujine, do vključno 22. septembra obvestiti DVK. Volilno gradivo bo komisija odposlala najpozneje v treh delovnih dneh po prejetju njihovega obvestila oziroma vloge. Vloga je dostopna na portalu e-uprava: če ima volilec e-identiteto, lahko vlogo odda tukaj, če pa je nima, je vloga dostopna tukaj.

Volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo na dan glasovanja v Sloveniji, lahko glasujejo tudi na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije oziroma na volišču omnia. V tem primeru morajo o tem obvestiti DVK oziroma do vključno 19. oktobra oddati posebno vlogo na eUpravi, bodisi z e-identiteto ali brez e-identitete.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je na dan razpisa volitev predsednika republike, ki bodo 23. oktobra 2022, vseh volilnih upravičencev 1.696.893, od tega 1.590.843 volilk in volilcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji ter 106.050 volilk in volilcev s stalnim prebivališčem v 137 tujih državah.

Okuženi s koronavirusom bodo morali predložiti potrdilo o okužbi oziroma izolaciji

Na volišču omnia glasujejo tudi volilci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju okraja oziroma bodo na dan glasovanja izven okraja stalnega prebivališča. O tem morajo do vključno 19. oktobra obvestiti svojo okrajno volilno komisijo oziroma oddati vlogo na spletnem portalu eUprava (z e-identiteto ali brez e-identitete).

Po pošti na območju Slovenije lahko glasujejo volilci, ki so v bolnišnici, v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, v priporu ali zavodu za prestajanje kazni, in volilci, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. O tej nameri morajo obvestiti okrajno volilno komisijo, kjer je sedež njihovega stalnega prebivališča, in sicer najpozneje do vključno 12. oktobra. Vlogo lahko oddajo prek spletnega portala eUprava, bodisi z e-identiteto ali brez e-identitete. Invalidi lahko po pošti glasujejo tudi stalno, če oddajo vlogo in priložijo ustrezno dokazilo o invalidnosti.

Volilci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, imajo možnost glasovanja na domu, če pravočasno oddajo vlogo in priložijo zdravniško potrdilo. Vlogo za glasovanje na domu mora volilec vložiti pri okrajni volilni komisiji, kjer ima stalno prebivališče. To mora storiti najpozneje do vključno 19. oktobra. Vlogo lahko odda prek spletnega portala eUprava (z e-identiteto ali brez e-identitete). Enako velja za volilce, ki bodo tik pred volitvami v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, pri čemer ne potrebujejo zdravniškega potrdila, ampak morajo vlogi priložiti potrdilo o okužbi oziroma odrejeni izolaciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje