Dušan Vučko ostaja na čelu DVK: “Delo opravljam zavzeto, strokovno in neodvisno”

Slovenija 21. Jul 202216:41 4 komentarji
Dušan Vučko
Dušan Vučko (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Direktor Službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko, kljub navedbam o nevestnem in nepravilnem delu ter zanemarjanju in malomarnem opravljanju dolžnosti pri vodenju Službe DVK, ostaja na položaju. Člani DVK so na 37. redni seji z večino glasov zavrnili predlog člana Draga Zadergala za Vučkovo razrešitev.

Kot smo že poročali, je član DVK Drago Zadergal direktorju Službe DVK Dušanu Vučku očital nevestno in malomarno delo pri opravljanju dolžnosti Službe DVK v času aprilskih državnozborskih volitev. Kot je navedel Zadergal, je Vučko storil več nepravilnosti: pri tehničnih nalogah za pravilno objavo začasnih in delnih izidov državnozborskih volitev, pri tisku glasovnic in pri postopku izredne odpovedi javne uslužbenke.

Med razlogi za predlagano razrešitev je navedel tudi dejstvo, da je direktor Službe DVK spregledal elektronsko pošto predstavnika kandidatne liste SDS glede postavitve znakov list na glasovnici ter da na sejo DVK ni uvrstil informacije o tem, katere liste kandidatov so bile vložene s podporo podpisov poslank in poslancev.

Člani Državne volilne komisije so s štirimi glasovi proti in dvema glasovoma zavrnili Zadergalov predlog za razrešitev Dušana Vučka.

Vučko obtožbe zavrača: “Delo opravljam zavzeto, strokovno in neodvisno”

Po besedah direktorja Službe DVK Dušana Vučka predlog za njegovo razrešitev ni presenečenje, saj gre za sklepno dejanje vsega, česar je bil kot direktor službe deležen vse od razpisa letošnjih volitev v državni zbor in tudi že pred tem. “Gre za posledico dejstva, da svoje delo opravljam zavzeto, strokovno in neodvisno ter vedno podam svoje stališče glede posameznih vprašanj,” je med drugim dejal Vučko in dodal, da je bilo za Zadergala in stranko SDS zelo moteče zlasti njegovo stališče o nujnosti spoštovanja zakona glede pluralne sestave volilnih odborov.

Vse očitke, navedene v predlogu za razrešitev, je zanikal in ob tem poudaril, da je svoje delo vselej opravljal zakonito, strokovno, odgovorno, skrbno in vestno ter poskrbel, da služba zagotavlja ustrezno podporo za delo DVK.

Prav tako ne drži, da naj bi Vučko povzročil škodo komisiji, ker naj ne bi zagotovil uporabe modula za pravilen izračun poslanskih mandatov: “Če svojega dela ne bi opravljal izjemno skrbno, vestno in odgovorno, bi bili potrjeni napačni mandati, saj zelo verjetno še danes ne bi vedeli, da je pri računalniškem izračunu poslanskih mandatov prišlo do napake.”

Zamude pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino

Vučko je zanikal tudi očitke glede zamude pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino. Izrazil je obžalovanje, da pristojno ministrstvo oziroma vse vlade od leta 2012 dalje niso pripravile nujnih sprememb zakonodaje, s katerimi bi lahko odpravili težave pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino in pri upoštevanju glasovnic iz tujine ob ugotavljanju končnega izida volitev.

Volitve
Žiga Živulović/BOBO

Direktor Službe DVK je potrdil, da je ob obilici dela pred volitvami res nehote pozabil na sejo DVK uvrstiti točko o seznanitvi s tem, katere kandidatne liste so podprte s podpisi poslancev, za kar se je tudi opravičil. Vendar pa to ni v ničemer vplivalo na potek volitev ali na možnost kandidiranja na volitvah. Ključno je namreč, da so bile z omenjenimi podatki seznanjene volilne komisije volilnih enot, ki so pristojne za kandidacijski postopek, in torej ni bila nikomur povzročena nikakršna škoda oziroma ni bilo nikakršnih posledic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje