Vožnja v burnih vremenskih razmerah: “Če je možno, pot preložite”

Slovenija 26. Okt 202315:43 0 komentarjev
dež, padavine
PROFIMEDIA

Med vremenskimi nevšečnostmi, ki bodo po napovedih vremenoslovcev državo zajele ponoči in v petek dopoldne, agencija za varnost prometa svetuje strpnost in previdnost na cestah. Najbolje je, da se v burnih razmerah vozniki na pot ne odpravljajo, če to ni nujno. Za tiste, ki imajo res neodložljivo pot, pa so pripravili nekaj napotkov, kako ravnati med morebitnim neurjem.

Za jutri je zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdano rdeče opozorilo.

Zaradi vremenskih nevšečnosti bo precej strpnosti in previdnosti potrebne tudi med vožnjo. Agencija za varnost prometa voznike opozarja, naj se v takšnih razmerah ne odpravljajo na pot, če to ni nujno. Če pa morajo na neodložljivo pot, naj upoštevajo naslednja priporočila.

Med nalivi ali podobnimi vremenskimi dogodki vozite previdno in hitrost vožnje prilagodite razmeram, in sicer ves čas obvladujte svoje vozilo ter povečajte varnostno razdaljo.

Takšne razmere povzročajo slabšo vidljivost, zato je pomembno ohraniti varnostno razdaljo. Med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona. Izogibajte se nenadnim pospeškom, zaviranju ali zavijanju, da ohranite nadzor nad vozilom. Če naenkrat postane zelo temno, poskrbite za vklop svetilk oziroma utripalk v primeru nenadnega zmanjšanja hitrosti, da opozorite voznike za seboj.

“Če ste takrat na avtocesti, zapustite avtocesto na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.) in poiščite primerno zavetje za vozilo na mestu, kjer je to dovoljeno,” svetujejo na agenciji.

Močan dež in nalivi lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki jih dežurne službe z vozišča ne morejo takoj odstraniti, zato prilagodite vožnjo in upoštevajte vso prometno signalizacijo.

Na agenciji še svetujejo, naj se vozniki, preden se odpravijo na pot, seznanijo z vremensko napovedjo. “Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa – do izboljšanja razmer,” so zapisali.

Izpostavili so še, da je med neurjem pomembna umirjenost in osredotočenost na vožnjo. In opozorili, da je treba paziti tudi na pešce, kolesarje in ostale udeležence v prometu.

Lahko se ustvari vodna zavesa

“Močan naliv skupaj z vodo, ki se kot prš dviga izpod koles pred nami vozečega vozila, ustvari vodno zaveso, ki lahko močno zalije naše steklo, zato je pomembna zbranost in brezhibne brisalce,” so dodali.

Opozorili so še na rosenje stekel v vozilu, ki ga lahko preprečimo z vklopom klimatske naprave. “Za varno vožnjo v dežju sta izjemnega pomena tudi tekočina za pranje vetrobranskega stekla in brezhibnost gumenega dela na metlicah brisalcev. Dotrajan gumeni del na metlicah brisalcev – namesto da bi očistil vso umazanijo z vetrobranskega stekla – jo le ‘razmaže’, tako da je pogled skozi steklo močno otežen. Ta težave je izrazitejša med vožnjo ponoči,” so sklenili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!