Vreme: jasno, mrzlo in še nekoliko vetrovno

Slovenija 05. Apr 202301:00
Sonce in veter
PROFIMEDIA

Danes bo precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti, veter bo slabel. Še bo hladno.

Danes bo delno jasno z občasno nekoliko povečano koprenasto oblačnostjo. Še bo pihal severovzhodni veter, ki pa bo oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, na Primorskem od 0 do 4, najvišje dnevne od 5 do 9, na Goriškem in ob morju do 12 stopinj Celzija.

V četrtek bo jasno z mrzlim jutrom.

V petek bo sprva še precej jasno, čez dan pa bo oblačnost naraščala.

V soboto bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo.

Nad severno in srednjo Evropo je obsežno območje visokega zračnega tlaka, nad južnim Balkanom pa vztraja ciklonsko območje. Z okrepljenim severovzhodnim vetrom doteka k nam hladen in suh zrak.

Vpliv vremena ugoden in spodbuden

Danes in v četrtek bo vpliv vremena na počutje ugoden in spodbuden.

UV indeks in cvetni prah

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu dosegel vrednost okoli 4, v gorah pa okoli 5.

Vremenske razmere v preteklem tednu so omogočile hiter razvoj sezone breze. V suhem vremenu bo v nižinah obremenitev naraščala, pričakovane so visoke vrednosti. Dodatno obremenitev s sorodnimi alergeni bo prispeval gaber z visokimi obremenitvami.

Sezona jesena se nadaljuje, nekateri posamezniki, preobčutljivi na cvetni prah oljke imajo lahko v tem obdobju zdravstvene težave. V zraku bo še cvetni prah nizko alergenih vrst: topola, različnih vrst vrb, javorja in okrasnih cipresovk. Sezona leske in jelše je v nižinah zaključena.

V Primorju prevladuje cvetni prah gabra in cipresovk, obremenitev bo visoka. Breza je tu redko drevo, zato večjih povišanj v začetku sezone ne pričakujemo. V zraku bo prisoten tudi cvetni prah jesena, topola, vrbe, javorja in bora.

V petek in soboto bodo krajevne padavine nižale obremenitev zraka s cvetnim prahom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.