Policija prejela posnetek divjanja po ljubljanski obvoznici – a kaj lahko stori?

Slovenija 01. Jul 202316:55 7 komentarjev
Nevarna vožnja po ljubljanski obvoznici
Zajem zaslona/@KalabasterJak/TWITTER

Po družbenih omrežjih je nedavno zakrožil videoposnetek izjemno nevarne vožnje po ljubljanski obvoznici. Za zdaj še neidentificirani voznik je prekoračil hitrost 250 kilometrov na uro, vozil po odstavnem pasu, vožnjo pa snemal z mobilnim telefonom. Posnetek že preučuje policija, a kot so poudarili na Policijski upravi (PU) Ljubljana, posnetek pogosto ne zadostuje za uvedbo prekrškovnega postopka.

Konec junija je na družbenih omrežjih zakrožil videoposnetek, na katerem voznik avtomobila znamke BMW z več kot 250 kilometri na uro divja po ljubljanski obvoznici. S posnetka je razvidno, da voznik avtomobila, v katerem sta še dva sopotnika, objestno prehiteva druga vozila, vozi po odstavnem pasu, vožnjo pa snema z mobilnim telefonom. Eden od sopotnikov je voznika celo prosil, naj upočasni.

Četudi so posnetek poobjavili nekateri srbski mediji, češ da je do dogodka prišlo pri njih, se je izkazalo, da gre dejansko za ljubljansko obvoznico, kar so za N1 potrdili tudi na PU Ljubljana.

O dogodku policija ni bila obveščena, zanj je preko posnetka izvedela šele v petek, so dejali na ljubljanski policijski upravi. Posnetek trenutno preučujejo, o njem pa so za zdaj lahko povedali le, da glede na vremenske razmere in oblačila oseb v vozilu, ki nosijo bunde, posnetek ni nastal pred kratkim.

Nevarna vožnja po ljubljanski obvoznici
Zajem zaslona/@KalabasterJak/TWITTER

Voznika in sopotnikov v avtomobilu policiji še ni uspelo identificirati, so pa na PU Ljubljana poudarili, da so na podlagi podobnih posnetkov iz medijev v preteklosti že identificirali kršitelje in uspešno zaključili prekrškovni postopek.

Sam posnetek ni dokaz, voznika mora nekdo prijaviti

Posnetki ogrožajočega ravnanja v prometu so le podlaga, iz katere pristojni organi ugotavljajo, da se je prekršek sploh zgodil: “Sama fotografija kot fizičen predmet ni dokaz v postopku, dokaz je vsebina posnetka,” so izpostavili na PU Ljubljana.

Vse udeležence v prometu zato pozivajo, naj, če opazijo takšno in podobno ravnanje drugih voznikov, to prijavijo na številko 113, saj je v primerih, kot je omenjeni, ko policisti prekrška niso neposredno zaznali, uspešnost prekrškovnega postopka pogojena z aktivnim sodelovanjem prijavitelja prekrška. Ta mora v postopku sodelovati kot priča, saj je postopek uveden na podlagi njegove prijave in ne neposredne zaznave policistov. Le če so priča in ostali zbrani dokazi dovolj zanesljivi, lahko policija zoper voznika uvede prekrškovni postopek.

Za voznika več tisoč evrov kazni, v skrajnem primeru tudi zapor

Za vse prometne prekrške na posnetku – vožnja po odstavnem pasu, nepravilno prehitevanje, uporaba mobilnega telefona – bi voznik prejel več tisoč evrov kazni in več kazenskih točk. Kot so navedli na policiji, je globa zgolj za tolikšno prekoračitev hitrosti 1.200 evrov in 9 kazenskih točk.

Če bi voznik s takšno vožnjo povzročil prometno nesrečo, vozil brez vozniškega dovoljenja ali pod vplivom prepovedanih substanc, bi ga poleg globe in prepovedi vožnje motornega vozila čakala še zaporna kazen do dvanajst let – odvisno od posledic, ki bi jih njegova vožnja povzročila.

Dodali so še, da je vožnja po odstavnem pasu, še posebej s tolikšno hitrostjo, izjemno nevarna: če se na njem nahaja ustavljeno vozilo, je verjetnost za trčenje velika, posledice pa običajno zelo hude.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje