Preverjanje pogoja PCT: SMS ni dovolj

Koronavirus 13. Sep 202116:17 > 19:20

Pogoj PCT bo od srede treba izkazati za vse dejavnosti in storitve, z redkimi izjemami. Izpolnjevanje pogoja se bo dokazovalo z verodostojno listino, torej s potrdilom s kodo QR, dokazilom o prebolelosti, testiranju ali cepljenju. SMS-sporočilo o negativnem testu ne bo zadostovalo. Tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, se bodo lahko testirali brezplačno.

Potem ko je vlada na sobotni dopisni seji sprejela spremembe odloka in s tem razširila rabo pogoja PCT, ga bomo od srede morali izkazovati pri večini dejavnosti in storitev. Kot piše v odloku, je pogoj PCT izpolnjen, če osebe razpolagajo z enim od spodaj navedenih dokazil, in sicer z:

  • dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur, oziroma z dokazilom hitrega antigenskega testa (HAG), ki ni starejši od 48 ur,
  • evropskim digitalnim covidnim potrdilom, opremljenim s kodo QR – ta je lahko v pisni ali digitalni obliki,
  • dokazilom o cepljenju proti covidu-19 (cepilni kartonček),
  • dokazilom o pozitivnem testu PCR, starim najmanj deset in največ 180 dni,
  • dokazilom o prebolelosti in potrdilom o cepljenju z enim odmerkom cepiva.

Samotestiranja, ki jih izvajamo v službenih okoljih, niso podlaga za izpolnjevanje pogoja PCT. Povedano drugače – negativen izvid testa pri samotestiranju ne velja.

Dokazila morajo biti verodostojna

Franc Vindišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, je na novinarski konferenci poudaril, da mora biti vsako dokazilo pri izkazovanju pogoja PCT verodostojno. To pomeni, da morajo biti jasno razvidna identiteta in datum cepljenja oziroma testiranja.

Ob tem je treba tudi dokazati istovetnost, da je potrdilo vaše. Zato bodo morda ponekod poleg potrdila preverili tudi vaš osebni dokument.

“Zaradi hitrejših postopkov in boljše verodostojnosti smo vpeljali tudi kodo QR v obliki evropskega digitalnega covidnega potrdila. To je najhitrejši in najlažji način za izkazovanje pogoja PCT,” je še povedal Vindišar.

Kodo QR lahko tudi fotografiramo

Če evropskega digitalnega potrdila pri sebi nimamo ne v digitalni ne papirnati obliki, lahko kot potrdilo pokažemo tudi cepilni kartonček ali papirnati izvid o negativnem testu na koronavirus. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sicer 1. julija začel pošiljati tiskana EU-potrdila, da pa ga ne bi ves čas nosili s seboj, je dovolj, če si potrdilo s kodo QR fotografiramo s telefonom ali si ga prenesemo preko aplikacije zVem.

Ob tem velja posebej poudariti, da SMS-sporočilo o opravljenem hitrem testiranju (HAG) ne more služiti kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT, pravijo na ministrstvu za zdravje. Ker na SMS ni razvidna identiteta osebe, tudi ni mogoče dokazati, da je bilo testiranje res opravljeno za vas.

Za necepljene iz zdravstvenih razlogov dovolj potrdilo zdravnika

Tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, se bodo lahko ob predložitvi zdravniškega potrdila testirali brezplačno. “Jasno je opredeljeno, kdaj se cepljenje ne priporoča. To je v primeru dokazanih alergijskih reakcij oziroma v primeru preobčutljivosti na sestavino cepiva. Takim osebam lahko zdravniki izdajo potrdilo, da se cepljenje ne svetuje. Gre za izjeme, zato je zanje testiranje brezplačno,” je razložil Franc Vindišar z ministrstva za zdravje.

Prebolevnikom status potrdila velja šest mesecev

Vlada je s sobotnim odlokom prebolevnikom znova skrajšala veljavnost statusa prebolelosti. To pomeni, da pogoj P ne velja osem, temveč ponovno le šest mesecev. Po Vindišarjevih pojasnilih so se za ta korak odločili, ker ima večina evropskih držav status prebolelosti omejen na 180 dni. “Gre samo za izenačitev z ostalimi evropskimi državami,” je med drugim izpostavil Vindišar. 

Preberite še: