Vse več povožene divjadi: zakaj pred Ankaranom ni znakov in modrih odsevnikov?

Slovenija 18. Sep 202306:09 6 komentarjev
Modri odsevnik
Aljaž Uršej/N1

Domačini so v Ankaranu opozorili na divjad, ki vse pogosteje zahaja na cesto. Kot so izpostavili, na odseku Jadranske ceste tik pred Ankaranom, kjer vozniki pogosteje naletijo na živali, ni opozorilnih prometnih znakov ali modrih odsevnikov, ki divjad odvračajo od prečkanja ceste. Bodo na direkciji za ceste, ki je pristojna za urejanje odseka, uslišali pozive domačinov?

Na območju Ankarana v zadnjem času opažajo, da si divjad upa naseljem vse bolj približati. Pri tem pa so živali zašle tudi na ceste in zgodilo se je več nesreč. Kot so prejšnji teden na Facebooku zapisali domačini, so v dobrem tednu našteli pet primerov, ko je avtomobil zbil srno.

Na Policijski upravi Koper so sicer v tem obdobju na širšem območju prejeli tri prijave povožene divjadi. V Ankaranu in Brezovici pri Gradinu so povozili srno, v Gračišču pa divjega prašiča.

Voznike tam, kjer divjad običajno prečka cesto na to, opozarjajo prometni znaki, dodatno pa na obcestne količke nameščajo tudi modre odsevnike. Ti delujejo tako, da lomijo svetlobo žarometov prihajajočega vozila in tako ustvarjajo neke vrste svetlobno ograjo, ki jo živali redkeje prečkajo. Modra barva ni izbrana naključno, živali je namreč v naravi ne poznajo in jo zato dojemajo kot potencialno nevarnost.

Na odseku v Ankaranu, ki so ga domačini izpostavili na Facebooku, pa po njihovih besedah na divjad ne opozarjajo ne table ne modri odsevniki. Domačini so bili v objavi predvsem kritični do občine, ki bi morala po njihovem mnenju table in odsevnike postaviti. Kot so nam povedali na ankaranski občini, se očitki nanašajo na odsek Jadranske ceste tik pred prihodom v središče Ankarana. Ker pa je to regionalna cesta, jo upravlja Direkcija RS za infrastrukturo.

Prometni znak divjad na cesti
PROFIMEDIA

Tam so nam na naša vprašanja odgovorili, da je med prioritetnimi odseki za namestitev modrih odsevnikov tudi del ceste v bližini odseka, ki so ga na Facebooku izpostavili domačini. Kot so zapisali, bodo odsevnike na Jadranski cesti namestili v dolžini 620 metrov, in sicer med naselji Rožnik in Pod vrhom. Kdaj bodo modra odvračala pristala na obcestnih količkih, pa na direkciji še ne morejo napovedati. Razlog za to so avgustovske poplave, ki so uničile velik del cestnega omrežja in zdaj poteka sanacija.

O postavljanju znaka “divje živali na cesti” pa so na direkciji povedali, da mora za to z oddano vlogo zaprositi upravljalec lovišča ali druga naravovarstvena služba. Postavitev teh znakov je namreč mogoča le na podlagi podatkov o evidentiranem stalnem prehodu divjadi in podatkov o evidentiranih povozih divjih živali na tem odseku, ki ga z vlogo pošljeta upravljalec ali naravovarstvena služba. Za omenjeni odsek na direkciji za infrastrukturo vloge do zdaj še niso prejeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje