Ste opazili drugačne količke ob cestah? To je razlog, zakaj jih postavljajo

Slovenija 03. Okt 202111:06 > 05. Okt 2021 13:29 3 komentarji
Modri odsevnik
Aljaž Uršej/N1

Ob slovenskih cestah lahko že nekaj let videvamo količke, ki se od starih ločijo po modrem odsevniku. Z njimi odvračajo živali, da bi prečkale cestišče, saj ustvarijo svetlobno ograjo, ki jo živali redkeje prečkajo.

Trki vozil z divjadjo poleg gmotne škode predstavljajo pomemben dejavnik smrtnosti živalske populacije in so hkrati velik dejavnik tveganja za varnost udeležencev v cestnem prometu, pravijo na Direkciji RS za infrastrukturo, zato ta od leta 2004 na državnih glavnih in regionalnih cestah izvaja aktivnosti za preprečevanje povozov divjadi.

Kot primeren tehnični ukrep za zmanjšanje nevarnosti trkov vozil z velikimi vrstami divjadi, predvsem prostoživečimi parkljarji (srnjad, jelenjad, divji prašiči, gamsi, damjaki in mufloni), so se v slovenskem prostoru izkazale odvračalne naprave, med njimi svetlobna odvračala oziroma modri odsevniki, ki so nameščeni na obcestne smernike, pravijo na direkciji.

Morda vas zanima tudi:
>>> KJE JE DRAGOCENA SLIKA, KI JE PRED LETI IZGINILA IZ PARLAMENTA?
>>> TEST PNEVMATIK 2021: KATERE ZIMSKE GUME SO NAJBOLJŠE?

OdsevnikiUstvari se modra svetlobna ograja

Modri odsevniki delujejo tako, da lomijo svetlobo žarometov prihajajočega vozila in tako ustvarjajo neke vrste svetlobno ograjo, ki jo živali redkeje prečkajo. Modra barva ni izbrana naključno, živali je namreč v naravi ne poznajo in jo zato dojemajo kot potencialno nevarnost.

Na smernikih tudi zvočna odvračala

Poleg modrih odsevnikov divjad ponekod po Sloveniji odvračajo tudi z zvočnimi odvračali, ki so prav tako dodatno nameščeni na obcestnih smernikih. Delujejo pa tako, da ob zaznavi bližajočega se vozila oddajajo visokofrekvenčni zvočni signal, ki je za divjad moteč.

V obeh primerih je cesta za živali normalno prehodna, ko vozilo odpelje, zato ta odvračala v prostoru ne ustvarjajo stalne zapore oziroma ne onemogočajo nujno potrebnih prehajanj živali čez cesto, pravijo na direkciji.

Modri odsevnik
Aljaž Uršej/N1

Kot še dodajajo na direkciji, se je od leta 2016, ko so prvič testirali svetlobna in zvočna odvračala v Sloveniji, zmanjšalo število trkov s parkljasto divjadjo, postavljali pa jih bodo tudi v prihodnje. “Predvideno je, da se bo z modrimi odsevniki in zvočnimi odvračali v prihodnje opremljalo tiste odseke, kjer je to zaradi obsega povozov utemeljeno,” so še zapisali.

Dodajajo, da lahko odvračala na odseke državnih cest z izrazito problematiko povozov na lastne stroške namestijo tudi lovske družine, morajo pa za to imeti njihovo predhodno soglasje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje