Grožnja s stavko medicinskih sester vlado prisilila, da se loti pogajanj

Slovenija 28. Jan 202211:18 > 21:33 0 komentarjev
Medicinske sestre
Žiga Živulović jr./BOBO

Reprezentativni sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva so zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj napovedali stavko, ki naj bi se začela 16. februarja. Pogajanja naj bi se kmalu vendarle začela, saj bo vlada jutri vendarle obravnavala izhodišča zanje.

Sindikati, ki zastopajo delavce v zdravstveni negi, socialnem varstvu ter še nekatere druge delavce v zdravstvu, so danes napovedali, da bodo 16. februarja začeli s stavko. To so storili, ker se še niso začela pogajanja z vlado, čeprav bi se po novembra lani sklenjenem sporazumu morala začeti najkasneje do 15. januarja.

Danes je sicer s stavko zagrozil tudi zdravniški sindikat Fides. Gre za ločeno problematiko, povezano s hitrostjo izpolnjevanja vladne obljube o dvigu zdravniških plač. Več lahko preberete v tem članku.

Jutri vlada vendarle o izhodiščih

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo pogajanj s sindikati zdravstvene nege in socialnega varstva še nista mogla začeti, ker vlada še ni sprejela njunega predloga izhodišč za pogajanja. Danes so z vlade sporočili, da ga bodo obravnavali na jutrišnji seji, ko naj bi ministri obravnavali tudi energetske vavčerje. Ni pa jasno, zakaj vlada izhodišč ni potrdila že na včerajšnji redni seji. To vprašanje smo poslali vladnemu uradu za komuniciranje, ki pa ga je posredovalo ministrstvu za zdravje. Vendar ministrstvo za zdravje ni tisto, ki je odločilo, kdaj bo vlada obravnavala izhodišča.

Na ministrstvu za zdravje so sicer poudarili, da se zdravstvo sooča z izjemnimi razmerami. “Ne glede na to se  z vsemi sindikati trudimo voditi tvoren in konstruktiven pogajalski dialog. To velja tudi za sindikate zdravstva in socialnega varstva, kar smo dokazali z uspešno parafiranim sporazumom v mesecu novembru. Verjamemo, da bomo v kratkem sedli za skupno mizo in vodili  vse potrebne aktivnosti glede pogajanj. Vsi skupaj pa moramo na prvo mesto postavljati pacienta in nemoteno oskrbo prebivalcev, kolikor je to v danih epidemioloških razmerah mogoče,” so zapisali v odgovoru na vprašanja.

Podobno so se na napoved stavke odzvali na ministrstvu za delo. Poudarili so, da se zavedajo velikega pomena zaposlenih v socialnem varstvu, ter našteli nekatere ukrepe, ki so jih izvedli za izboljšanje stanja na tem področju. Nekoliko nenavadno pa so sindikate pozvali, naj se vrnejo za pogajalsko mizo, čeprav se pogajanja še niso začela.

“Vlada neposredno krši dogovor”

“Sindikati smo vladno stran večkrat pisno pozvali k začetku drugega kroga pogajanj, vladna stran pa z obvestilom o nepričetku drugega kroga pogajanj neposredno krši sklenjeni dogovor, ki ima naravo kolektivne pogodbe in katerega kršitev ima za posledico tudi plačano stavko v obeh dejavnostih,” so zapisali sindikati v današnjem sporočilu za javnost.

Poudarili so, da je vlada že sprejela pogajalska izhodišča za pogajanja o spremembah v okviru kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer vsem enako in vsem za šest plačnih razredov, pogajalskih izhodišč za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege pa ne.

Razočarani nad izhodišči za pogajanja z zdravniki

V sindikatih zdravstva in socialnega varstva so razočarani in ogorčeni nad izhodišči, ki jih je za pogajanja z zdravniki in zobozdravniki sprejela vlada. “Potezo vladne strani razumemo kot ponižujoč odnos do vseh ostalih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki niso zdravniki in ki kljub ali ravno zaradi reševanja epidemiološke situacije vlagajo maksimalne napore pri opravljanju svojega poslanstva,” so še navedli.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!