Energetski vavčerji ponovno na vladi. Kdaj pa na računu? “V nekaj tednih.”

Gospodarstvo 28. Jan 202218:57 > 29. Jan 2022 09:08 2 komentarja
Podražitev: energetski vavčerji
Foto: PROFIMEDIA

Vlada bo danes na redni seji obravnavala ukrepe za omilitev posledic visokih cen energentov. Po četrtkovi seji, na kateri so z razpravo že začeli, pripravljavci ukrepe s prebivalstva širijo tudi na podjetja in kmete. Minister za finance Andrej Šircelj na sejo nese predlog znižanja trošarin na elektriko in energente. Širili bi lahko tudi krog upravičencev za energetske vavčerje. Vsaj 140 tisoč najbolj ranljivih bo to enkratno pomoč na račun dobilo – tako Šircelj – "v nekaj tednih".

Po tem, ko je vlada v četrtek začela z obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov, že danes popoldne z njo nadaljuje (seja vlade se začne ob 16.30).  Kaj bo torej v končnem naboru ukrepov za odziv na energetsko krizo?

Ukrepom za prebivalstvo, ki jih je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo, bo na seji dodan še predlog ukrepov za gospodarstvo, ki jih je pripravilo resorno ministrstvo. Oba predloga naj bi DZ obravnaval po nujnem postopku.

Spomnimo, da so nam na ministrstvu za gospodarstvo v sredo dejali, da “zaenkrat še ni bila sprejeta odločitev glede nadaljnjih korakov na področju pomoči podjetjem”. Odločitev pa je očitno padla na četrtkovi seji vlade.

Visoki stroški ogrevanja
Profimedia

Z izplačilom energetskih vavčerjev bi se Slovenija priključila glavnini evropskih držav, ki so v zadnjih mesecih zaradi naraščajočih cen električne energije in zemeljskega plina priskočile na pomoč tistim, ki že tako težko plačajo položnice.

Znižanje trošarin

Kot je v intervjuju za N1 povedal finančni minister Andrej Šircelj, je med predlogi tudi znižanje trošarin na električno energijo in energente.

Kot je dejal, mora za znižanje vlada sprejeti le uredbo, s katero spremeni obstoječo uredbo. Po naših informacijah bo predlog sprememb danes na dnevnem redu seje vlade.

Pomoč “v nekaj tednih”

Tudi ukrepi za prebivalstvo pa še niso zacementirani. Ta teden smo poročali, da naj bi predlog predvideval energetske vavčerje med 100 in 150 evrov za okrog 140 tisoč upravičencev. A Šircelj nam je v pogovoru (ki je potekal po četrtkovi seji vlade) dejal, da število upravičencev še ni dokončno, iz česar lahko sklepamo, da tečejo pogovori, da bi krog upravičencev (trenutno prejemniki socialnih pomoči in varstvenega dodatka ter velike družine) razširili.

Na naše vprašanje, kdaj bodo ljudje dobili denar, je finančni minister odgovoril, da “v nekaj tednih”. 

Drugi ukrep za prebivalstvo je, spomnimo, oprostitev plačevanja prispevka OVE+SPTE in omrežnine za obračunsko moč, torej ukrep po vzoru tistega na začetku epidemije koronavirusa marca 2020. Za povprečno gospodinjstvo prinaša okrog 15 evrov prihranka na mesečnem računu za elektriko. Po nedavnem predlogu delovne skupine pri ministrstvu za infrastrukturo naj bi ukrep veljal tri mesece.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje