Za gorskimi reševalci naporen konec tedna, zadnje reševanje potekalo v temi

Slovenija 11. Sep 202310:52 0 komentarjev
PU Kranj
PU Kranj

Gorski reševalci so minuli konec tedna sodelovali v devetih reševanjih ter skupno zaradi različnih vzrokov prepeljali enajst oseb. Zadnje reševanje so opravili včeraj na Razorju, potekalo pa je že v temi.

Policijska helikopterska posadka je z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) ta vikend iz gora in nedostopnih terenov v devetih reševanjih zaradi različnih vzrokov prepeljala enajst oseb. Štiri reševanja so bila opravljena v soboto, pet pa jih je bilo opravljenih v nedeljo. Kot je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Kranj, je bilo zadnje reševanje včeraj na Razorju opravljeno v temi.

Intervencije so potekale na Stolu, Lokavcu v Ajdovščini, na Črni prsti, Triglavskih jezerih, Škrlatici, Skuti, Studorskem prevalu in Razorju.

Na Stolu je policijski helikopter z ekipo GRSZ reševal dvakrat. Enkrat zaradi poškodbe noge, drugič zaradi onemoglosti. V Lokavcu se je moški poškodoval pri podiranju drevesa. Na Črni prsti si je pohodnica pri zdrsu poškodovala nogo.

Z območja Triglavskih jezer je bil rešen obolel otrok, ki je bil z očetom odpeljal v dolino. V južnem razu Škrlatice je padajoča skala poškodovala alpinistko. Ekipa je z gore odpeljala tudi nepoškodovanega soplezalca. Na Skuti je ostal onemogel in zaplezan francoski pohodnik. Na Studorskem prevalu in območju Razorja pa sta bili rešeni onemogli pohodnici, obe nepripravljeni za dolg pohod.

PU Kranj
PU Kranj

Reševanje na Razorju, s čimer se je zaključil zahteven reševalni vikend, je potekalo v temi. Šest rešenih je bilo Slovencev, ostali pa so bili državljani Poljske, Nizozemske, Savdske Arabije, Francije in Izraela.

“Raznovrstnost vzrokov kaže na zahtevnost slovenskih gora in nevarnosti, ki so jim izpostavljeni pohodniki in alpinisti,” so še sporočili s PU Kranj in dodali, da pri pohodnikih najpogosteje vzrok za nesrečo predstavljajo padci, zdrsi, onemoglost in druga bolezenska stanja. “Vse to pogosto v kombinaciji slabšo telesno pripravljenostjo, utrujenostjo in neustrezno pripravo na turo; pri alpinistih pa za padajoče kamenje in odlome skal,” so še dodali.

Razmere v gorah se s spremembo vremena že spreminjajo, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje vlažna, hitreje je tema, zato previdnost ni odveč.

PU Kranj
PU Kranj

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!