Začasno privatizirali Trg republike: Na stanovanjsko politiko čakamo že 30 let

Slovenija 26. Okt 202218:28 7 komentarjev
civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest
Borut Živulović/Bobo

V civilni iniciativi Kje bomo pa jutri spali so s protestnim performansom pred poslopjem državnega zbora v Ljubljani opozorili na neodzivnost vlade glede stanovanjske problematike in poudarili, da bi morala država nepremičnine z DUTB prenesti na stanovanjski sklad. Ob tem so simbolno privatizirali del Trga republike.

Na Trgu republike se je popoldne odvil protest civilne iniciative Kje bomo pa jutri spali. Trg so obdali z oranžno ograjo in ga simbolno privatizirali. Kot so pojasnili, je bil razlog za protest “popolna neodzivnost vlade na stanovanjsko problematiko.” V iniciativi namreč zahtevajo, da vlada nepremičnine z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenese na stanovanjski sklad in ne na Slovenski državni holding (SDH), kot se je vlada nedavno odločila storiti.

“Ne bomo pristali na privatizacijo ali odprodajo katere koli od primernih nepremičnin, ki bi lahko bile namenjene za gradnjo neprofitnih stanovanj,” je bila jasna Urša Rahne iz omenjene iniciative. Kot je še opozorila, prostora za gradnjo neprofitnih stanovanj zmanjkuje, preveč je bilo namreč razprodanega.

Prenos nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad je aktualna vlada na zahtevo Levice tudi zapisala v koalicijsko pogodbo, vendar se je kasneje odločila, da bodo ta prenesena na SDH. To pa je pri nevladnih organizacijah, ki se borijo za rešitev stanovanjske problematike, izzvalo nemalo ogorčenja. Predsedniku vlade Robertu Golobu so prejšnji teden poslale pismo, v katerem so zahtevale prenos nepremičnin in vseh za gradnjo primernih zemljišč na stanovanjski sklad. “To zahtevamo, ker bi vsaka drugačna odločitev pomenila konec upanja na stanovanjsko politiko, na katero čakamo že 30 let,” so pojasnili ob protestu.

Kot so dejali v civilni iniciativi Kje bomo pa jutri spali, jim na pismo niso odgovorili ne premier ne vlada ne pristojna ministrstva. “Medtem ko državni vrh molči, pa očitno sprejema nove poteze, ki so v nasprotju s koalicijsko pogodbo in javno stanovanjsko preskrbo,” so zapisali v objavi na Facebooku.

Da bodo nepremičnine DUTB kljub prenosu na SDH uporabljene za reševanje stanovanjskega vprašanja ter da s tem ne kršijo koalicijskega dogovora, sta kmalu po sprejemu odločitve zatrdila tako minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec kot tudi finančni minister Klemen Boštjančič. Enako je v torek zatrdil še premier Golob.

civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest
Borut Živulović/Bobo
civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest
Borut Živulović/Bobo
civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest
Borut Živulović/Bobo
civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest civilna iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, protest
Borut Živulović/Bobo

“Na hitro se res sliši dobro, zemljišča bodo namenjena za neprofitna stanovanja. A odgovor predsednika vlade nam žal istočasno pove, da za gradnjo teh neprofitnih stanovanj ne bodo zadolženi stanovanjski skladi. Kdo torej, če ne institucije, ki smo jih ustvarili s tem namenom,” je vladna pojasnila komentiral Jernej Kastelic iz iniciative Kje bomo pa jutri spali.

V civilni iniciativi so še poudarili, da od svojih zahtev ne bodo odstopili ter da Golob s svojimi dejanji ne izpolnjuje pričakovanj in zahtev ljudi, ki so 24. aprila odšli na volišče in izvolili to vlado. “Če bomo še naprej priča prelomu predvolilnih obljub, koalicijske pogodbe in zavezam ljudem, bomo ti isti ljudje naslednjič zavzeli cel Trg republike, potem pa še druge trge in ulice, ne glede na to, ali nas bo pričakala policijska represija ali ne,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Državni zbor je v torek podprl novelo zakona o SDH, ki je podlaga za prenos premoženja z DUTB na SDH. Družbe za upravljanje terjatev bank, znana tudi kot slaba banka, bo namreč konec leta prenehala obstajati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje