Začelo se je sojenje peterici, ki naj bi ogoljufala BBC

Slovenija 29. Nov 202209:36 1 komentar
BBC
PROFIMEDIA

V Ljubljani se začenja sojenje peterici, ki naj bi ogoljufala britansko medijsko hišo BBC. Skupaj z osumljenci iz tujine naj bi jo oškodovala za 336.000 evrov.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani se je v ponedeljek začelo sojenje Tanji Čop, Sandiju Mikulinu, Branku Pavloviču in Eriki Novak, ki naj bi bili vpleteni v goljufijo na račun britanske medijske korporacije BBC. Kot danes poročajo časniki, vsi kazniva dejanja zanikajo. Obtožen je še Uroš Skopec, ki pa mu niso uspeli vročiti vabila.

Pavlovičev zagovornik Peter Kobentar je dejal, da se bo njegova stranka za zdaj zagovarjala z molkom, odvetnika Žiga Podobnik in Klemen Kmetič pa sta v imenu Čop in Mikulina pojasnila, da vztrajata pri zagovoru iz sodne preiskave in da na vprašanja ne bosta odgovarjala. Le Novak je prebrala pisni zagovor, na vprašanja pa prav tako ni želela odgovarjati.

Po pisanju Dnevnika, Dela in Slovenskih novic naj bi leta 2019 zdaj še neznani storilci, povezani tudi s petimi slovenskimi državljani, poskrbeli za prevaro z elektronsko pošto. Na sedežu BBC v Londonu naj bi se namreč takrat z drugimi televizijskimi mrežami pogajali o plačilu in sklenitvi pogodb o televizijskih pravicah za prenos športnih dogodkov. Za sklenitev enega od poslov naj bi bilo treba na koncu postaji Channel 2 le še plačati 336.000 evrov. Tu naj bi v zgodbo vstopili slovenski državljani in še prej neznani storilci, ki naj bi izvedli posebno vrsto vdora v elektronsko komunikacijo med BBC in predstavniki Channel 2. Uslužbenca BBC naj bi nato zavedli z elektronsko pošto, ki se je v elektronskem naslovu v le enem znaku razlikovala od pravega uradnega iz Channel 2. Zraven so priložili račun s pripisanim bančnim računom slovenske banke, na katerega je bilo treba nakazati 336.000 evrov.

Denar naj bi na račun prejela Čop, potem ko naj bi jo na ulici, tako je povedala v preiskavi, ustavil neki fant in ji rekel, naj pokliče Skopca, ki ji bo povedal, kako lahko malo zasluži. Denar, in sicer 261.000 ameriških dolarjev, je nato nakazala na račun Pavloviča, s tega računa pa je bil denar nakazan na račun nekega Nigerijca oziroma tamkajšnje gospodarske družbe. Ta je del denarja dvignil, del pa nakazal neki drugi družbi. Nigerijca so že prijeli v Afriki, sodili pa mu bodo ločeno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje