Bojazni šolnikov se niso uresničile, prvi dan samotestiranja potekal brez težav

Koronavirus 17. Nov 202106:23 > 17:05 0 komentarjev
samotestiranje učencev
Thilo Schmuelgen/REUTERS

Kljub bojaznim ravnateljev, ki so se v minulem tednu soočali z nezadovoljstvom, protesti in celo grožnjami dela staršev, je prvi dan samotestiranja v šolah potekal brez večjih težav. Po doslej znanih podatkih je bil delež staršev, ki niso podali soglasja za samotestiranje otrok v šoli, v povprečju nekajodstoten. Policija je v okolici šol ugotovila tri kršitve javnega reda.

Samotestiranje je po navedbah povprašanih ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je povedala, da je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo. “Z učitelji smo se kakovostno pripravljali, z učenci predhodno pogledali videoposnetke samotestiranja, razložili in verjetno razblinili strahove,” je rekla. “V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem, da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili okrog trije odstotki staršev,” je dejala. Deset staršev je pred šolo izrazilo nestrinjanje s samotestiranjem.

Ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Irena Kodele Krašna je dobila sicer nekaj, kot se je izrazila, nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Drugi so jih le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. “Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo kljub temu, da se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka,” je povedala.

Samotestiranje učencev
Peter Košenina/Bobo

V OŠ Toneta Čufarja Maribor so prvi dan samotestiranja prestali brez večjih pretresov. Nekaj učencev podpisanega soglasja ni prineslo. Razredniki so jih pozvali, naj naslednji dan izjavo prinesejo, sicer bodo morali domov. Danes so še lahko bili pri pouku, je rekla ravnateljica Eva Raušl.

Tudi na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec težav s samotestiranjem ni bilo. Se je pa zjutraj pred šolo zbralo od deset do 15 staršev, ki so mirno izrazili nestrinjanje s tem, prisotna je bila tudi policija, je povedala ravnateljica Nada Duler. Nekaj otrok soglasja ni prineslo, zato so starše pozvali, naj jih pridejo iskat.

Na ptujski OŠ Ljudski vrt večjih težav niso imeli, čeprav so glede na zapise in grožnje s tožbami na družabnih omrežjih po besedah ravnateljice Tatjane Vaupotič Zemljič dan pričakovali s strahom. Okoli pet odstotkov staršev soglasja k samotestiranju ni podalo. Pozitivne izvide testiranja so imeli pri šestih učencih v treh oddelkih. Otrokom, ki niso prišli v šolo, spremljanja pouka preko videokonference ne bodo mogli zagotoviti, bodo pa učno snov in naloge prejemali preko e-učilnice.

V srednjih šolah večjega nasprotovanja staršev ali dijakov niso doživeli. V zaključnih letnikih je sicer velik del dijakov že cepljenih proti covidu-19 ali so to bolezen nedavno preboleli, zato se jim ni treba samotestirati. Nekateri imajo zaradi obšolskih dejavnosti tudi že opravljen test v zdravstveni ustanovi, je povedal ravnatelj mariborske prve gimnazije Herman Pušnik.

Peščica mirnih protestov staršev

S policije so sporočili, da so na območju celotne države po doslej zbranih podatkih Generalne policijske uprave ugotovili tri kršitve javnega reda v okolici šol, od tega dve na območju Policijske uprave Koper in eno na območju Policijske uprave Maribor.

Na mariborski policijski upravi so povedali, da so edino kršitev, pri kateri so izdali plačilni nalog, obravnavali pred eno od mariborskih osnovnih šol. Po poročanju Večera se je nekaj nasprotnikov najnovejših ukrepov zjutraj zbralo pred Osnovno šolo Martina Konšaka, okoli 25 pa tudi pred OŠ Tabor I. Nekaj staršev se je v jutranjih urah zbralo tudi na mirnem protestu pred ptujsko OŠ Mladika.

Na območju Policijske uprave Celje so prav tako zabeležili nekaj zbiranj staršev pred šolami, vendar kršitev javnega reda in miru v nobenem primeru niso zaznali. Kot so ob tem pojasnili za STA, so bili v preteklih dneh z vodstvi šol v rednih kontaktih.

V Celju so zabeležili zbiranje staršev pred štirimi osnovnimi šolami, v vseh primerih se je zbralo okoli 20 staršev, ki so izrazili nestrinjanje s samotestiranjem. Mirna zbiranja so zaznali še na območju policijskih postaj Velenje, Slovenj Gradec, Rimske Toplice in Raven na Koroškem. Povsod je šlo za manjše število staršev, ki so mirno izražali svoje nezadovoljstvo z ukrepi.

Kakšna so pravila?

Samotestiranje bo od danes naprej potekalo ob ponedeljkih, sredah in petkih. V primeru pozitivnega testa mora ravnatelj o tem obvestiti starše učenca. Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj do rezultata PCR-testa učenca normalno nadaljujejo pouk, učenec pa mora biti do izvida testa v izolaciji.

V primerih, če bi v šolo prišel otrok brez soglasja staršev za samotestiranje, mu šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa pozove, da nemudoma pridejo ponj, so zapisali v okrožnico. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, pa ga starš lahko da tudi ustno, učenec pa naslednji dan prinese pisno soglasje.

Sicer pa šola starše, ki izrazijo nesoglasje, obvesti, da se njihov otrok do nadaljnjega izobražuje na daljavo, ker zanj velja prepoved zbiranja v prostorih šole. Če bo na šoli ugotovljeno, da je zaradi množičnega nestrinjanja z ukrepom obveznega samotestiranja nemogoče organizirati izvedbo pouka v prostorih šole, ravnatelj predlaga prehod na model BC2, torej na izobraževanje celotne šole na daljavo.

Ravnatelji so ministrstvo ponovno pozvali, naj se najmlajši samotestirajo v domačih okoljih, a ministrstvu predlogu ni sledilo. Kot pa v dodatnih pojasnilih navajajo na ministrstvu, lahko šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri izvajanju samotestiranja učencev prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!